width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2007. nov. 27.

2007. november 27., kedd

Így torzul A hír lesz belőle B hír majd C hír ...

Ahogy egy hír változik : a médiamanipuláció egyik tipikus esete

A hír

A manipulált hírek mindegy miről szólnak, értelemszerűen sosem az objektív valóságot takarják. Attól függően változik a szerkesztés, hogy mi a hír tartalma, és mi a célja vele a szerkesztőknek. Egyes esetekben pletykával, máskor meg épp a pletykaszindróma fordítottjával állunk szemben, mert míg a pletyka kiszínezi a történetet, hozzátesz valamit, és eltúloz, addig a “politikailag korrekt” közlésmód az eredeti történetből mindig elvesz. Annyit amennyit csak kell. Akár az egész hírt is elhallgathatják. A politikailag korrekt manipulációt kísérhetjük végig ebben az esetben is.

Történt valami a napokban Seattle-i reptéren. A valósághoz legközelelebb talán a Gondola híradása áll. Egy szélsőséges zsidó szekta rabbija először azzal a követeléssel állt elő, hogy a Seattle-i reptér nemzetközi érkezési oldalának fogadócsarnokában egy hatalmas 9 ágú gyertyatartót, egy menórát állítsanak fel az ünnepi dekoráció részeként. Ezt még talán le is nyelték volna az illetékesek. Később azonban miután a repülőtér ünnepi díszítési terve elkészült, a rabbi küldötte már azonos számú és méretű gyertyatartókat követelt mindenhova, ahol karácsonyfa áll. Bogomilsky rabbi a nyomaték kedvéért levelet íratott Harvey Grad ügyvéddel, aki nem teljesítés esetén azonnali bírósági perrel fenyegette meg az egész Port of Seattle Commission-t. Ezek után a reptér vezetője leszedette az összes karácsonyi dekorációt. A széleskörű felháborodás miatt a rabbi és szektája visszakozott, a karácsonyfák pedig a helyükre kerültek.

Reuters

A Reuters a történésről már a saját politikailag korrekt szájíze szerint, azaz “finomított” formában adott hírt. Az első cikkben, melyben a karácsonyfák eltávolításáról ír, a Reuters a rabbi ugyanazon szektához tartozó ügyvédjét szólaltatta meg, és a cikkben sajnálatra méltónak állítja be a rabbit, aki csak egy menórát akart állíttatni, és most gyűlölködő leveleket kap szegény. Azt viszont “elfelejti” megírni, hogy eredetileg csak egyetlen darab menóráról volt szó, később pedig már perrel fenyegetőzve a karácsonyfákkal megegyező számban követelték a menórákat a zsidók a reptér illetékeseitől. A perrel fenyegetésről említést tesz a híradás, de olyan formában, hogy “amennyiben a reptér nem vesz bele egy menórát a dekorációi közé”. A fák visszahelyezésekor a Reuters szinte az előző, manipulált tudósítását ismétli meg újra, azzal a kiegészítéssel, hogy a szekta megígérte, hogy nem fog perelni, viszont a cikkből kiderül, hogy jövőre a reptér vezetői egyeztetnek majd velük az ünnepi dekorációt illetően.

Index.hu

Az Index aztán átveszi a Reuterstől a megmanipulált első hírt, és még tovább “korrigálja”. A hír elejéből egyszerűen kihagyja azt a részt, ami a perrel való fenyegetésről szól, és csupán a reptér illetékeseihez intézett “panasz”-ról tesz említést. (Ennél már csak akkor lehetett volna “korrektebb” az Index, ha a Reuters cikkében szereplő angol “request” szót “kérés”-nek vagy “kívánságnak” fordítják.) Az Index hírének utolsó harmadában egy mondatból lehet csak következtetni arra, hogy volt ennek valami peres vonatkozása is:
“… abban az esetben sem tesznek jogi lépéseket, ha a dekorációnak a menóra nem lesz része.”
És persze “a menóráról” értelemszerűen tehát egy menóráról írnak, minthogy a 14 menóra állítási követelést a Reuters már elhazudta előlük. Az összes többi Reuters-es bekezdést egyenes fordításban közli le, melyeknek a perrel fenyegetőző arrogáns zsidók megsajnáltatása a célja:

“Elazar Bogomilsky rabbi […] csak azt kérte, hogy a keresztény jelképnek számító karácsonyfák mellé állítsanak fel egy menórát is, hiszen karácsony táján a zsidók a hanukát ünneplik.”
“… a rabbi sajnálkozott a reptér vezetőinek döntése miatt”
“… nem a karácsonyi hangulat elrontása volt a célja, most mégis ő kapja a gyűlölködő leveleket.”

Ez egy szemléltetése volt a média önkéntes hírmanipulációjának. Ennyit ér a “szabad sajtó” világszerte. Politikai korrektséggel, szubjektív értékítéletekkel és szándékos félrevezetéssel találkozunk szinte minden médiában. Minden hírt manipulálnak. A taglalt eset pedig még csak nem is a legdurvábbak közé tartozik. Csodálkozunk, ha olyan sokan nem értik a világot, vagy ostobaságokhoz ragaszkodnak, mert úgy gondolják, hogy amiről ők nem tudnak, az nem is igaz? Pedig objektív sajtó nélkül nincsen sem demokrácia, sem pedig szabadság. Aki nem érti, hogy mi azzal a probléma, ha egy Reuters híreket manipulál, az maga sem szabad ember, csak a hírgyártó gépezet fogyasztója. Ilyen fogyasztó típusú emberek azok akik bevették, hogy Gyurcsány nem hazudott, hanem végre volt bátorsága kiállni és megmondani az igazat. Ezek a fogyasztók azok, akik szerint a Kossuth tériek = csőcselék, és október 23-án a bátor rendőrök védték a demokráciát. Ők azok, akik szerint a több biztosítós rendszer hozza majd el az egészségügyi kánaánt Magyarországon, és akik 23 millió romántól féltek a kettős állampolgárságról szóló népszavazáskor, és nem utolsó sorban ők azok, akiknek arcizmuk sem rándult, amikor Horn Gábor egy évvel ezelőtt zsidóknak való viccet kreált a Karácsonyból.

Nem is kérdéses, hogy az elkövetkezendő igazi rendszerváltás legelső törvényei között a médiaviszonyokat kell majd rendezni. Antall József paktumainak, és az abból eredően elmaradt nagytakarításnak hatása, hogy ma Magyarországon semmi esély a változásra, amennyiben a média körül nem teszünk rendet. A harc nem a Műveleti téren, vagy a blokádokon, hanem a média által dől el. A jobboldal pedig nem képes még a hozzá közel álló médiát sem kihasználni. Talán nem is akarja. Szirénaként jelzi ezt a problémát az a tény, hogy ismét csökken a Fidesz népszerűsége, mégpedig úgy, hogy az MSZP-jé változatlan marad. Hogy mit hisz, vagy mit akar a Fidesz, én már nem tudom. Az biztos, hogy a “korrektség” nem kifizetődő, főleg amikor a miniszterelnöknek van pofája Bibót idézgetni a Parlamentben.

Hát persze hogy kiállt a hazai média többsége Gyurcsány mellett. Hisz’ a média is folyamatosan hazudott és ma is hazudik. Úgy ahogy Gyurcsány is. Ha Gyurcsány közakaratból (pl. forradalom útján) eltűnne a színről, akkor megkérdőjeleződne, hogy lehet-e törvényesen és felelősségre vonás nélkül hazudni a választóknak vagy az olvasóknak/hallgatóknak. Így viszont similis simili gaudet, nem kell visszafogniuk magukat. Nagyobbat már úgysem hazudhatnak, mint Gyurcsány és az MSZP frakció. Ez számukra az új mérce. Így vigyázzunk tehát ma a hírekkel, és tartsuk szárazon a puskaport.

Nibiru