width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2008. jún. 5.

2008. június 5., csütörtök

Szabad vállalkozás ?

Szabad vállalkozás ?

A neoliberalizmus a gazdasági "liberalizáció" jelszavát a zászlajára tűzve abszolút antiliberális gazdasági kornyezet létrehozására törekszik. Olyanra, ahol a liberális színpad mögött a lobbizás, a kenőpénz, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés az úr.

Ahol a lényegi kérdésekben nem kérik ki a nép véleményét, mondom, a lényegről, azaz arról, ami az embereket érinti. Pl. szemétégetőt épít egy multi a házad mellé 100 méterrel, és te nem tehetsz semmit, és a külföldi szemetet is itt égetik el, na miért? Hogy ne otthon szennyezzenek vele. Azok a "csodálatos" külföldi befektetők. Akiket ájulattal vegyes tisztelettel udvarolnak körbe a gerinctelen zsidó politikusok.

Élő példa a fentiekre Dorogon található. Mármint a szemétégető. :-D

A 70-es években kiteljesedő jóléti társadalmakhoz a háború utáni erős állami protekcionizmus vezetett. Amerikában pedig Roosevelt New Deal-je, és bizony a háború hozta gazdasági haszon. A keleti siker-gazdaságok szintén erős állami szervezéssel fejlődtek. Ráadásul néhány évtizede még messze nem voltak akkora cégbirodalmak, mint most, melyek hatalma országokéval vetekszik, és amelyek mindent megtesznek, hogy maguk ala gyűrjék nemcsak a közép-európai, de a nyugati demokráciakat is, nem kevés sikerrel.

Maguk alá gyűrni : felszámolni a lokális szociális, ökológiai, és társadalmi szféráik állami védelmét. Hogy mehessen a szabad rablás, hogy ne legyen szakszervezet, nyugdíj, fizetett szabadság, jó bér - még a minimálbért is sokallja a neolib társaság- , munkavédelem, emberi munkakörülmények azaz ergonómia, környezetvédelem, betegség-prevenció, azaz egyáltalán ne legyen szolidáris emberi közösség.

Míg a 18. században a liberalizmus a szabad piaci versenyt, egyenlő versenyfeltételeket jelentett a lokálisan működő ipari, kereskedelmi, pénzügyi vállalkozások számára, AZAZ AZT, HOGY AKKOR IS VÁLLALKOZHATSZ, HA NEM VAGY NEMES SZÁRMAZÁSÚ, ezt a 19-20. század fordulóján a piac egy-egy szegmensén létrejövő monopóliumok már korlátozták, hogy azután a 20. század végére a szabad verseny, az egyenlő feltételek végképp illúzióvá, propagandahazugsággá váljanak.

A neoliberalizmus ugyanis a helyi (nemzeti) társadalmak érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyva a materiális reálgazdaságtól teljesen elszakadó (azt is a maga szempontjai alá gyűrő) globális pénztőke - szabadpiaci versenyt kizáró - uralmát jelenti.