width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2008. márc. 17.

2008. március 17., hétfő

Válság lesz

Válság lesz

Az 1929-eshez hasonló gazdasági válság fenyeget?

A Bear Stearns Co. egy hét alatt elvesztette piaci értékének 90 százalékát - derül ki a JPMorgannel való megállapodásban szereplő ár és a korábbi piaci árfolyam összehasonlításából. A brit lapok arról írnak, hogy a Wall Streeten egyre többen egy újabb 1929-es válságtól tartanak. Strauss Kahn, az IMF vezetője szerint a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitását fönn kell tartani.

A JPMorgan Chase & Co. mintegy 240 millió dollárt ad a Bear Stearns részvényeiért, ami 90 százalékkal alacsonyabb a cég múlt heti értékénél.

A Bear Stearns részvényesei 2 dollárt kapnak minden egyes részvényért, szemben a március 14-i 30 dolláros részvényárral. Az ügylet pénzügyi hátterét a Fed garantálja, a központi bank közben a piaci krízis elkerülése érdekében csökkentette a bankok számára nyújtott kölcsönök kamatösszegét.

A JP Morgan jelentéktelenül alacsony áron jut hozzá az USA legnagyobb jelzálogkötvény kibocsátójához, miután annak ügyfelei a cég kedvezőtlen anyagi helyzetének hírére két nap alatt 17 milliárd dollárt vontak ki. A csőd elkerülése érdekében a Bear Stearns vezérigazgatója, Alan Schwartz elfogadta az ajánlatot, mindössze 5 nappal azután, hogy a veszteségek kellő anyagi fedezetéről biztosította a befektetőket.

Az Independent tudósítása szerint a londoni Lombard elemzője, Michael Taylor szerint a mostani krízis egyre inkább hasonlít az 1930-as évek önmagát gerjesztő válságához, pedig eddig jellemzően az 1970-es évek gondjainak reprodukálását vélték felfedezni az elemzők a közelmúlt történéseiben. Korábban a francia Jacques Attali már az 1929-es válság megismétlődésétől tartott, de akkor jellemzően egyedül volt ezzel a véleménnyel.

Pénteken a New York-i tőzsde összkapitatalizációja 300 milliárd dollárral csökkent. Taylor szerint a Bear Stearns csődközeli helyzetbe kerülése nem jelenti a történet végét, ugyanis több bank és fedezeti alap összeomlására kell felkészülni.

Forrás: ecoline.hu, MTI, MNO

Csökken a recesszió esélye, komoly válság várható.

Egyre kevésbé valószínű, hogy a recessziós forgatókönyv szerint "megússzuk" a jelenlegi (jövőbeni) helyzetet. Többen abban reménykedtek, hogy az USA gazdasága "egyszerűen" recesszióba kerül. Valószínűbbnek tűnik, hogy válságnak néznek (nézünk - mert hát ne tagadjuk, ez a világgazdaság azért az amerikai /túl/fogyasztásra lett "belőve") elébe. Talán az egekbe szökő olajár és a dollár gyengülése miatt gondolják sokkan, hogy "pusztán" az olaj-válság megismétlődése zajlik. A Bear Stearns Co. összeomlása (hasonlóból szinte minden hónapra jut) éppen az amerikai kormány legfrissebb 200 milliárd dolláros injekciójának "nyugtató" hatását vágta taccsra.
Akik a két világháború közötti válsághoz hasonlítják a jelenlegit, nyilván éppen abból indulnak ki, hogy hiába tesz meg az USA kormánya (és a FED) mindent a piac megnyugtatására, sem a monetáris döntések, sem a közvetlen tőke-befecskendezés hatásai nem bizonyulnak hatékonynak. Egy-két napra reményt adnak, aztán folytatódik a "zuhanás" (A BUX ma - 2008. 03. 17. - 21.073 ponton zárt, amely 2006. 07. 19-e óta nem fordult elő. Nem mellékesen: napközben 20.803 pontig is lesűlyedt.) Elmondták már, hogy "indokolatlan" szinten van az olaj hordónkénti ára, de "azt" nem érdekli, nap, mint nap rekordot dönt. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta a legközelebbi, áprilisi határidőre (ma: 2008. 03. 17.) hordónként (159 liter) 111,80 dollárig drágult. Ez a legújabb csúcs a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta. Közben a dollár iránti bizalom is rohamosan csökken: az euró (ma) 1,5904 dollárig drágult a londoni bankközi piacon, ez a legújabb csúcsa az 1999. januári bevezetése óta. Az euró tavaly 10,52 százalékkal, 2006-ban 11 százalékkal drágult a dollárhoz képest. Mindezek tetejébe ott lebeg - Demokles kardjaként - a rendszer feje fölött annak lehetősége, hogy az OPEC-országok euróért (is) fogják adni az olajat (magyarul: a vacak dollár "megy a levesbe").

Ezek után nem meglepő, ha (ma) válságtanácskozást tartottak, melyen részt vett az amerikai jegybank elnöke, a pénzügyminiszter, az értékpapír felügyelet vezetője és George Bush elnök. (Némi remény a világ szabad népeinek, hogy sem a Pentagon, sem a CIA nem jutott föszerephez a tanácskozáson.) Ezek szerint - egyelőre - nem valamely nép eltiprásával próbálják megoldani a válságot.

Összegezve: a jelek egy irányba mutatnak és egymással rivalizálva súlyosbodnak.

A Gonosz térnyerése megtorpant.

"Ne rettenjetek meg a gonoszság fiainak fenyegetéseitől!" -Mindszenty

Spekulatív jövedelmek, a hitelből fenntartott ország, a fedezetlenül kibocsájtott dollár. Az USA a töredékét tudná csak kifizetni adósságainak, de azáltal, hogy a dollárt használják világszerte, mégis hitelképes. Amíg az OPEC országok át nem térnek mondjuk a használatos valutájukról, a dollárról az euróra vagy a rubelre...