width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2008. ápr. 14.

2008. április 14., hétfő

Nincs médiaegyensúly

Nincs médiaegyensúly

Nagyon jó demagóg duma leírni, hogy azért van média-egyensúlytalanság Magyarországon mert nem rohamozzák meg 8 millióan a traffikokat a Magyar Nemzetért, de csak ízelítőnek pár ellenérv:

1. A legtöbb médiumot nem az olvasóik/nézőik tartják el közvetlenül, hanem a reklám.

A Magyar Nemzetet az országos napilapok közül példányszámban csak a Népszabadság haladja meg (tekintélyes állami előfizetések erősen belejátszanak). Ez a példányszám körülbelül százezres nagyságrendben mozog, szerintem bőven kijelenthető, hogy újságból (napilapból) Magyarországon sokkal többet nem lehet kihozni.

A kormány erősen támogat bizonyos napilapokat (Népszava), másokat meg részben tulajdonolja (Mszp elnökség vezette alapítvány résztulajdona a Népszabadság). A támogatás egy jó formája a hirdetés, hiszen abból származik a lapok fő bevétele. Ezek a hirdetések általában baloldali lapokban szoktak megjelenni, a MN-ből meg valahogy kimaradnak.

A MN-ben hirdető cégeket többször érte már kormányzati nyomás vagy rábeszélés, hogy ne hirdessenek ott, mert akkor elesnek a kormányzati üzletektől vagy rájuk küldik az APEH-et, stb.

2. A tv az aminek sokkal nagyobb, milliós a szórása, de ott se keverjük össze a szezont a fazonnal: három ilyen tv csatorna van: a "közszolgálati", a tv2 és az rtl klub. A tv2 és az rtl klub vállalta az 1997-ben megkötött koncessziós szerződésében, hogy ellát bizonyos közszolgálati feladatokat, mint pl az esti híradó.

Nyilván mindenki tudja, hogy a "közszolgálati", a tv2 és a rtl klub végletesen kormánypárti, pedig mind a három kötelezve van (törvény ill. szerződésileg) a közszolgálat, tehát a kiegyensúlyozott tájékoztatás ellátására.

A Hír tv és az Echo tv. Elég az a jobboldalnak, mondják. Nos, mi a különbség az első három és a Hír/Echo tv között? Az, hogy ezek nem földi sugárzású adók, nézettségét 100-200e környékére teszik emiatt. Tetszik érteni kábeltv-n jön. A médiaegyensúly és a szabad piac jegyében persze a legtöbb helyen a legmagasabb csomagba rakják bele, pedig az ilyen stílusú csatornákat általában max. közepes csomag magasságába, vagy az alap csomagba szokás (külföldi és más hírcsatornák gyakorlata alapján).

Azért a Hír/Echo tv-nél se felejtsük el azt, amit a MN-nél már említettem: a kormányzat hirdetésügyileg bojkottálja, a hirdetők meg tudják, hogy hol "nem szabad" hirdetni.

A Heti Válaszban hirdetnek, mert az bár néha bírálja a kormányt, valójában kormánypárti lap.

3. Múlt. A rendszerváltás környékén nem túl sok lap váltott profilt, pedig már nem volt kötelező azt írni amit a régi állampárti hatalom akart. Nem került sor nagyobb személycserékre és változásokra a médiában, pár kivételtől eltekintve. A privatizálás során az akkor főszerkesztők, lapkiadó munkatársak, a média vezetői sok lapot megvettek jutányos áron. Ennek következtében például a 19 megyei lap, melyeknek a példányszáma összesítve meghaladja a Népszabadságét, mind "baloldali elkötelezettségű".

Körülbelül ennyit erről, meg a szabad piacról. Egyrészt nincs szabad piac, annak örülnék a legjobban ha lenne. De nincs. Másrészt, ha lenne szabad piac, akkor is nagy lépéselőnyben lenne a baloldalra elkötelezett sajtó, mivel nyilván belátható, hogy egy viszonylag stabil piacra betörni sokkal nehezebb így utólag (bizonyos baloldali orgánumoknak meg kellene szűnnie ahhoz, vagy teljesen átalakulnia, hogy ez lehetséges legyen), mint ha a rendszerváltásnál a jobboldal megkapta volna az őt megillető sajtórészt.

Az elfogultságról, meg csak annyit, hogy az ORTT szerint az esti híradók közül a legkiegyensúlyozottabb a Hír tv volt, szintén az ORTT szerint a kormánypárt és ellenzék megszólalási lehetőségét tekintve a legkiegyensúlyozottabb (66% - 34%) a Magyar Rádió volt.

Mindkettő radikális vérző szájú jobboldali médiumnak titulált valami, ugye.