width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2016.11.10.

2016. november 10., csütörtök

A Fidesz szavazóinak többsége is egyetért a Jobbik álláspontjával, 86 százalékuk véli úgy, hogy a kötvényekkel akár terroristák is érkezhetnek Magyarországra. Ez azt is jelenti – tette hozzá – ha a Fidesz a Jobbikot hazaárulózza, a saját szavazóit is hazaárulózza, csak azért, mert nem akarnak Pharaonokhoz hasonló, terrorizmust pénzelő fegyverkereskedő szomszédokkal együtt élni.

Ezen mi nem világos, cöfcöfcöf? Arrogánstóni offshore céges letelepedési kötvény bizniszét minek védeni?!

A Fidesz pénzért az ország biztonságát is eladja

Ezt mondta szerdai sajtótájékoztatóján Jakab Péter. A Jobbik szóvivője szerint azzal, hogy a kormánypárt nem hajlandó lemondani a letelepedési kötvényekről, az Iszlám Állam dzsihadistái előtt is kinyitja Magyarország kapuit.

Jakab Péter szerint a letelepedési kötvény "közönséges fideszes embercsempészet", amelyen keresztül terrorista hálózat építésére is képes gazdag migránsok érkezhetnek Magyarországra. Hozzátette: a kötvények valóságos mentőövet jelenthetnek az Iszlám Állam dzsihadistáinak, akik az elmúlt években összelopott dollármilliókból könnyedén bejuthatnak Magyarországra, hiszen már az ISIS fellegvárának számító Irakban is lehet Rogán-féle kötvényeket venni.

Véleménye szerint azzal, hogy a Fidesz az Alaptörvény-módosítást is beáldozta a migránsok piszkos pénzéért, a kormánypárt becsapta azt a 3,3 millió embert, akik október 2-án nemcsak a szegény, de a gazdag migránsokra is nemet mondtak. Egyúttal egyértelművé tették azt is, pénzért még a kvótát is elfogadnák. Jakab Péter jelezte: amennyiben a Fidesz végre hajlandó lemondani a terroristák pénzéről, a Jobbik akár 24 órán belül hajlandó megszavazni az Alaptörvény-módosítást.

Közölte azt is, felmérések szerint a Fidesz szavazóinak többsége is egyetért a Jobbik álláspontjával, 86 százalékuk véli úgy, hogy a kötvényekkel akár terroristák is érkezhetnek Magyarországra. Ez azt is jelenti – tette hozzá – ha a Fidesz a Jobbikot hazaárulózza, a saját szavazóit is hazaárulózza, csak azért, mert nem akarnak Pharaonokhoz hasonló, terrorizmust pénzelő fegyverkereskedő szomszédokkal együtt élni.

http://alfahir.hu/a_letelepedesi_kotveny_kozonseges_fideszes_embercsempeszet

Nem tudjuk kik azok akik e kötvény segítségével települhettek ide. Nincs a betekintésre lehetőségünk. A magyar állampolgárok nem érdemesek tájékoztatásra, el van zárva előlünk az információ. Aki szeret kiskorúságban tartva lenni fogadja el ezt a helyzetet, de ne kényszerítse másra. :3

Akkora fideszes demokratúra van, hogy próbálj meg "hivatalos" fideszes oldalakon kínos kérdéseket feltenni - minden az ami konkrét problémafelvetés és nem hurrázás, éljenzés - igen hamar kitiltanak, törölnek!!! Ki van próbálva.

A tények nagy ellenségei a hazugoknak, bizony. Marad a személyeskedés, érvek híján.

Ismét letiltott egy jobbikos közleményt az MTI - a Jobbik nyilvánosságra hozza a cenzorok levelét Az MTI az elmúlt hónapokban számtalan alkalommal (csak október 28-án, háromszor) utasította vissza jobbikos közlemények közzétételét. Ma ismételten megtagadták az Áder János köztársasági elnök és Györkös István között fennálló rokoni kapcsolat felderítésére reagáló közleményünket. Az átláthatóság jegyében és a hazai szólásszabadság látleleteként, az állami cenzorokkal folytatott levélváltásunkat alább olvashatják.

Ismét letiltott egy jobbikos közleményt az MTI - a Jobbik nyilvánosságra hozza a cenzorok levelét

Az MTI az elmúlt hónapokban számtalan alkalommal (csak október 28-án, háromszor) utasította vissza jobbikos közlemények közzétételét. Ma ismételten megtagadták az Áder János köztársasági elnök és Györkös István között fennálló rokoni kapcsolat felderítésére reagáló közleményünket. Az átláthatóság jegyében és a hazai szólásszabadság látleleteként, az állami cenzorokkal folytatott levélváltásunkat alább olvashatják.

Jobbik Sajtóosztály

K Ö Z L E M É N Y

Lesz-e nemzetbiztonsági vizsgálat Áder János és Gyõrkös István családi kapcsolatának ügyében?

Mint az Alfahír tényfeltáró cikkébõl kiderül, a köztársasági elnök és a Magyar Nemzeti Arcvonalat vezetõ Gyõrkös István között okiratokkal bizonyított rokoni kapcsolat áll fenn. Németh Szilárdnak tehát inkább ezt kellene kivizsgálatatnia.

A hazai titkosszolgálatoktól választ várunk arra, hogy Áder János államfõ, korábbi EP-képviselõ jelezte-e nekik ezt a családi összefonódást. A nemzetbiztonságért felelõs hazai hatóságok feltártak-e bármilyen kockázati tényezõt ennek kapcsán? Hozzáférhetett-e az MNA vezetése ezen rokoni szál mentén minõsített adatokhoz? Katonai kiképzések, fegyverhasználati tanácsok stb. szóba kerültek-e az Áder és Gyõrkös család tagjai között egy családi összejövetel alkalmával?

A Fidesztõl és kézivezérelt médiájától pedig arra várunk választ, mikor kérnek bocsánatot a Jobbiktól hazug sugalmazásaik és rágalmaik miatt.

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Tisztelt Jobbik Sajtóiroda! Tisztelt Pál Gábor!

A Jobbik parlamenti frakciója „Lesz-e nemzetbiztonsági vizsgálat Áder János és Gyõrkös István családi kapcsolatának ügyében?" címû, az MTI OS-hez mai napon eljuttatott közleményével kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy közleményük az OS Szabályzatának (os mti hu/szabalyzat) 14.7 pontjába ütközik, ezért azt nem áll módunkban kiadni.

Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelõsséggel nem tartozik.

Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét!

Üdvözlettel, Gubonyiné Bakos Gabriella
OTS, OS szerkesztõ
MTI IGAZGATÓSÁG – Hírszerkesztési Központ

Tisztelt MTI!

Most már minden határon túlmegy a kádári idõket idézõ cenzúrájuk és a kormánypártok irányába tanúsított elfogultságuk, amit képileg csak 18 karikás jelzéssel ellátott, meglehetõsen gusztustalan ábrázolásmóddal lehetne hûen szemléltetni. Önök Gyõrkös Istvánt az elmúlt napokban hat különbözõ hírben hozták összefüggésbe a Jobbikkal. Még a Ripost nevû mélyigénytelen heccportált is idézték - az MTI anyag címében is - , valamint elõszeretettel tudósítottak a fideszes és KDNP-s politikusok hazudozásairól, a valóságot a legkevésbé sem ellenõrizve. Ezek esetében föl sem merült az OS Szabályzat 14.7-es pontjának vizsgálata, vagyis, hogy "nyilvánvaló valótlanságot" nem adhatnak közre.

Kérdéseink:

- Mibõl gondolják, hogy a Fidesz rágalmai igazak, valósak, tényszerûek, amikor a Jobbik többször is leszögezte: az MNA-val és Gyõrkössel semmiféle kapcsolata nem volt soha.

- Hogyan volt merszük leírni az alábbi mondatot: "Vona Gábor kapcsolatot tartott a bõnyi rendõrgyilkos fiával", amikor ez tényszerûen nem igaz.

- Mibõl gondolják, hogy Gyõrkös feleségének és Áder János közti rokoni kapcsolat nyilvánvaló valótlanság?

- Miért mindig csak az egyik álláspontot mutatják be, miért csak a Fidesz vádaskodhat, más miért nem írhatja le véleményét sem?

- Tegnap miért készített külön hírt az MTI Németh Szilárd M1-beli fellépésérõl, ahol egy alákérdezésre adott válaszában Németh azt mondta: "Vona Gábor, a Jobbik elnöke felsorakozott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke mögé."
Mi volt ebben a hírérték? Esetleg az, hogy Németh Szilárd pályafutása során elõször érthetõen el tudott mondani egy tõmondatot?
Ha a tartalmát találták Önök hírértékkel bírónak, akkor miért nem kértek reakciót erre a magasröptû eszmefuttatásra a rágalmazott féltõl?
Ezen eljárás alapján Vona Gábor Kossuth Rádiónak adott reggeli interjúját miért nem szemlézték, abból miért nem emeltek ki mondatokat, miért nem készítettek hírt?

- Miért dolgozták fel az IKSZ nevû képzõdmény vádaskodó közleményét tegnap, s az arra adott jobbikos reakciót miért nem?

Várom megtisztelõ válaszukat: Pál Gábor, a Jobbik kommunikációs igazgatója

A rubelben és forintban való elszámolás tovább bővítheti a külkereskedelemben használatos különféle pénzügyi eszközök listáját, valamint kikapcsolva a nemzeti valuták dollárra vagy euróra való átváltásának állomását a nemzeti valuták közvetlen árfolyam-jegyzésével elkerülhetővé válnak a dollár- és eurókonverziós veszteségek.

Jól járnánk vele, de soha sem fogja a cionista érdekből totál oroszgyűlölő zsidesz ezt meglépni! Petrodollár pártiak maradnak igazi kollaboráns komprádor utolsó csatlósként. Sőt : ha már nem az usát fogja bázisául használni a háttérhatalom, akkor attól is elpártolnak. :P

Kitalált kémtörténetekkel hisztéria kampányolni a bulvár celebgagyi habony médiában, az nagyon megy a jobb és bal liberálisoknak.

http://alfahir.hu/en_irok_levelet_maganak_komoly_ajanlat_moszkvabol

"Én írok levelet magának" - komoly ajánlat Moszkvából

Ha a magyar kormányzat úgy véli, lehetséges megvitatni és áttekinteni a két ország gazdasági-külkereskedelmi kapcsolataiban a nemzeti valutákban, azaz rubelben és forintban való kölcsönös elszámolást, akkor Oroszország kész a konzultációra - mondta a Figyelőnek Nyikolaj Livencev orosz kereskedelmi tanácsos.
Az orosz álláspont szerint a rubelben, illetve forintban való elszámolási mód nemcsak csökkenti a konjunkturális kockázatokat, hanem más előnyöket is kínál, például a turizmusban, a bankszférában, az energetikában - írta a Figyelő.

Nyikolaj Livencev szerint a rubelben és forintban való elszámolás tovább bővítheti a külkereskedelemben használatos különféle pénzügyi eszközök listáját, valamint kikapcsolva a nemzeti valuták dollárra vagy euróra való átváltásának állomását a nemzeti valuták közvetlen árfolyam-jegyzésével elkerülhetővé válnak a dollár- és eurókonverziós veszteségek.

Az Orosz Föderáció érdekelt egy ilyen típusú rendszer bevezetésében. Moszkvában ehhez megvan a legfelső szintű támogatás - mondta Livencev.

A nemzet hosszútávú érdekét NEM képviseli a kormány, azért kell a Jobbik kiállása még úgy is, hogy felvállal rövid távon népszerűtlen döntéseket a haza érdekében. A Jobbik szavazói az ország valódi biztonságát várják el, ezért álltam ki ennek a kérdésnek a teljes körû rendezése mellett, a Fidesznek azonban ez úgy tûnik, nem annyira fontos - mondta a HírTV-ben a Jobbik elnöke, aki gyászbetûs napnak nevezte tegnapot, amiért "az országot vezetõ kormánypárt bebizonyította, hogy neki ez a több milliárdos biznisz fontosabb, mint Magyarország megvédése"

A nemzet hosszútávú érdekét NEM képviseli a kormány, azért kell a Jobbik kiállása még úgy is, hogy felvállal rövid távon népszerűtlen döntéseket a haza érdekében.

https://kuruc.info/r/1/165937/ igenis mutyi a letelepedési kötvény árusításuk, azért nem meri a fideszdsz kivizsgáltatni

Kósa, a debreceni várospusztító megint remekelt

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=stpEeETP2Ig

Csicskulás, gyurcsány fényezés (van durvább kifejezés is erre). Kósa mondta : nincs már szükség a letelepedési kötvényre. Becsületes fickóvá változott Gyurcsány Ferenc az ellenzékiek között, kósa lajos szerint. A fidesz frakcióvezetője kijelentette, a letelepedési kötvény mostanra feleslegessé vált. Ám ha megszüntetik, szerinte az sem a Jobbik érdeme lesz, mindösszesen a fidesz így akarta.

Fidesztől egzisztenciálisan függő cöfösök és egyebek csak azért nem értik mert nem akarják, hiszen nem érdekük. Ennyi! Sose voltak se Jobbikosok se Miépesek, tőlük is jobbra meg főleg nem.

Ha van rés ahova benyomulval lehet viszályt szítani, rögtön megjelennek a trollok. A libsik is persze.

Vona: "én pontosan azt tettem, amit az én szavazóim elvárnak"

A Jobbik szavazói az ország valódi biztonságát várják el, ezért álltam ki ennek a kérdésnek a teljes körû rendezése mellett, a Fidesznek azonban ez úgy tûnik, nem annyira fontos - mondta a HírTV-ben a Jobbik elnöke, aki gyászbetûs napnak nevezte tegnapot, amiért "az országot vezetõ kormánypárt bebizonyította, hogy neki ez a több milliárdos biznisz fontosabb, mint Magyarország megvédése".

https://kuruc.info/r/34/165926/

Mit miért tesz a Jobbik, némi média szereplések :

https://www.youtube.com/watch?v=vxxcdUg5gRw&feature=em-uploademail
https://www.youtube.com/watch?v=YmNOVWkc0uU&feature=em-uploademail
https://www.youtube.com/watch?v=4tha-hmhloY&feature=em-uploademail
https://www.youtube.com/watch?v=kqNc7i_7NsE&feature=em-uploademail
https://www.youtube.com/watch?v=lfC9P2gP5KM&feature=em-uploademail
https://www.youtube.com/watch?v=o5u679QtvXk&feature=em-uploademail

Amúgy a közszolgálatinak csúfolt fideszes média inkább fizeti a büntetést de csesznek meghívni Jobbikosokat. Így is mocskolódik a rút zsidó karafiáth orsolya nem elvtárs és nem nő, amiért és hogy egyáltalán embernek merik ábrázolni Dúró Dórát az atv-s műsorban. Ilja Ehrenburg nőben most, mert egyébként Ilja férfi volt. Érdekesek ezek az orosz nevek. :D A németek megölésére uszító sztálinista költő amúgy természetesen nem orosz nemzetiségű volt, hanem ugyanaz mint ami orsika. :3

http://media.mandiner.hu/cikk/20161105_karafiath_orsolya_hogy_nez_ki_egy_naci

Odaát nem egyszerűen megélhetésiek vannak, elég alaposan gyűlölnek is minket. Mikor kívülről nézve lényegtelen részletkérdéseken vérre menően vitatkozni látnak nemzetieket, annak kifejezetten örülnek. Nekik erről az jut eszükbe : "náci veri fasisztát".

Nehogy már örömet szerezzünk nekik.

A fidesz aljasul olyan választás elé állítja a Jobbikot, amiből nem lehet jól kijönni. Ha a Jobbik megszavaz nekik mindent feltételek nélkül, akkor eljelentéktelenülnek. Ha nem akkor meg rájuk lehet irányítani az emberek haragát. Kósáék nem akarnak új alaptörvény-módosító szavazást a letelepedési kötvények állítólagos kivezetése után

A fidesz aljasul olyan választás elé állítja a Jobbikot, amiből nem lehet jól kijönni. Ha a Jobbik megszavaz nekik mindent feltételek nélkül, akkor eljelentéktelenülnek. Ha nem akkor meg rájuk lehet irányítani az emberek haragát.

A fidesznek a lopás fontosabb mint az ország védelme - Kósáék nem akarnak új alaptörvény-módosító szavazást a letelepedési kötvények állítólagos kivezetése után - A kötvények eltörlése esetén a Jobbik 24 órán belül megszavazná

Kósáék nem akarnak új alaptörvény-módosító szavazást a letelepedési kötvények állítólagos kivezetése után

https://vk.com/video_ext.php?oid=207753182&id=456239088&hash=3ddfa6a118d84b9c&hd=1

Nem valószínû új szavazás az alaptörvény módosításáról, akkor sem, ha felgyorsulna a letelepedési kötvények kivezetése, és a Jobbik is támogatná az alkotmányos változtatásokat. A törvényhozás "ugyanis nem így mûködik, nagy különbség van a Mókus õrs és a parlament között" – mondta a Fidesz frakcióvezetõje.

Nem lepõdött meg az alaptörvényrõl tartott keddi szavazás eredményén, mert az ellenzék korábban bejelentette, hogy nem támogatja annak módosítását, dacára a kampányban tett ígéreteiknek – közölte Kósa Lajos. A politikus szerint Molnár Gyula, az MSZP elnöke is azt állította, hogy a népszavazást nem támogatják, de a kvóta elleni törvényt megszavazzák a parlamentben, a Jobbik elnökének pedig kifejezetten az volt az álláspontja, hogy kvótanépszavazás helyett az alaptörvényt kell módosítani, és aki ezt nem szavazza meg, az hazaáruló. A Fidesz frakcióvezetõje szerint ezek után a józan ész szabályai szerint a Jobbik kompletten hazaárulókból áll, vagy hazaárulást követtek el. „Mármint Vona Gábor minõsítése szerint" – tette hozzá.

Kósa Lajos szerint a szavazás után nincs "pontos forgatókönyvek nincsenek, de a küzdelmet folytatják". Megjegyezte, hogy Magyarország védelmében "csak a KDNP-re és a Fideszre lehet számítani, az ellenzékre nem. Ez az ellenzék teljes mértékben felelõtlen, a haza nem számít nekik semmit, kizárólag a rövid távú pártpolitikai szempontjaik a fontosak számukra" – fogalmazott.

Kósa Lajos arról is beszélt, megkérték az igazságügyi minisztert, elemezze az alkotmányos szabályozásból jelenleg fakadó helyzetet, valamint az Alkotmánybíróság elõtt lévõ ombudsmani beadvány ügyében is döntésre várnak. Arra is készülnek, hogy az Európai Tanács ülésén december 15-én és 16-án folytatják a harcot a kvóta ellen.

Kósa Lajos szerint új szavazás nem tud „elõkerülni", ha felgyorsulna a letelepedési kötvények kivezetése, és a Jobbik is támogatná a módosítást, mert "a törvényhozás nem így mûködik". Ez a forgatókönyv nem valószínû, nagy különbség van ugyanis a Mókus õrs és a parlament között, ezt még Vona Gábor nem vette észre, de egyszer erre is rájön – fogalmazott.

A Jobbikról azt is mondta, az ellenzéki párt összekeveri a szezont a fazonnal, a kvótaprobléma a migrációval kapcsolatos, az állampapír-vásárlás pedig az állam külsõ finanszírozásával, a kettõnek semmi köze egymáshoz. Az, aki öt évre letelepedési kötvényt vásárol, olyan mint az albérlõ, ellentétben azzal, aki átmászik a kerítésen. A Jobbik nem tudja megkülönböztetni a betörõt az albérlõtõl. Egyszer majd belejönnek, a politika bonyolult, most valahol az óvoda szintjén vannak – mondta a Jobbikról Kósa Lajos.

A kötvények eltörlése esetén a Jobbik 24 órán belül megszavazná

A Fidesz és Orbán Viktor az elmúlt hat évben elszokott a demokráciától - mondta szerdán, Dunaújvárosban a Jobbik elnöke a hetedik alkotmánymódosítás keddi parlamenti elutasítására reagálva.

Vona Gábor szavai szerint a demokrácia arról szól, hogy amikor egy-egy törvénymódosítás elfogadásához több párt együttes szavazatára van szükség, akkor az álláspontokat közelítik, majd konszenzusra jutva szavaznak. Most is ez történt, a Jobbik szavazataival átment volna az alaptörvény-módosítás – folytatta -, ehhez csak a letelepedésikötvény-biznisz megszüntetését kérték a kormánytól, ám ez nem történt meg.

Az az egyetlen oka a konszenzus elmaradásának, hogy Orbán Viktor hozzászokott, minden úgy van, ahogy õ elgondolja – jelentette ki.

Vona Gábor megismételte: ha a kormány eltörli a letelepedési kötvényeket, a Jobbik képes és hajlandó huszonnégy órán belül megszavazni az alaptörvény módosítását.

Az elnök bejelentette, hogy péntekre ötpárti egyeztetést hívtak össze, mert tisztázni szeretnék a kérdést a többi parlamenti frakcióval. Azt mondta, nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból is komoly aggályok vannak a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, ráadásul "az elmúlt huszonhat év egyik legsúlyosabb nemzetbiztonsági botrányának számító Pharaon-ügy" kivizsgálását és lezárását is szeretnék elérni.

Vona Gábor kijelentette, hogy 2014 után 2018-ban is a Jobbiknak lesz a legjobb választási programja, mert politikusaik találkoznak a legtöbbet az emberekkel. Dunaújvárosi látogatása céljának nevezte, hogy megismerkedjen a helyiek problémáival, reményeivel, lehetõségeivel. Ma már kevés lakossági fórumokat tartani, a spontán találkozások sokkal inkább hozzájárulnak a Jobbik programjának kialakulásához – mondta.

Pintér Tamás, a térség jobbikos országgyûlési képviselõje közölte, hogy szerdán a pártelnökkel ellátogatnak a papírgyárba, megtekintik a múzeum várostörténeti kiállítását, majd az egyházak helyi vezetõivel kerekasztal-beszélgetést tartanak, végül a nyugdíjasotthonban köszöntik az ott élõket.

Úgy tûnik, ez a terv lépett életbe: Fideszes háttéremberek: Orbán inkább nem teljesíti a Jobbik feltételét, hogy õket hibáztathassa a kvóta miatt

Fideszes háttéremberek: Orbán inkább nem teljesíti a Jobbik feltételét, hogy õket hibáztathassa a kvóta miatt

Orbán Viktor és Vona Gábor két napja négyszemközt tárgyalt a kormányfõ alaptörvény-módosító javaslatáról. A negyedórás egyeztetés után a Jobbik elnöke bejelentette, hogy nem sikerült megállapodniuk, mert pártja csak akkor szavazna együtt a Fidesz–KDNP-vel, ha addig felfüggesztenék a szinte a korrupció szinonimájává vált letelepedési kötvények árusítását.

Az egyezkedés utáni sajtótájékoztatón Vona arról beszélt, hogy szerinte a váratlanul elõhúzott feltételével komoly fejfájást okozott Orbánnak. A miniszterelnök percekkel késõbb azt üzente egy államtitkárán keresztül, hogy "mint minden eddigi javaslatot, ezt is megfontolja". Nesze semmi, fogd meg jól! – gondolhatnánk Orbán kommentárját ízlelgetve. De az értelmezéshez adhat némi támpontot, hogy a miniszterelnök néhány napja nagyjából ugyanezt mondta Vona azon felvetésére, hogy az érvénytelen népszavazás után le kellene mondania. Orbán megfontolta, aztán nem mondott le. Jó, valószínûleg Vona sem gondolhatta komolyan, hogy 3,3 millió õt és kormányát támogató szavazattal a puttonyában a miniszterelnök fogja magát, és visszavonul Felcsútra. De mit lép Orbán a váratlan, és elsõre okos politikai lépésnek tûnõ Vona-ultimátumra? Mivel a Fideszbõl jót még nem hallottunk a letelepedési kötvény-bizniszrõl, logikus forgatókönyvnek tûnt, hogy ha a kormányfõ elfogadja a neki szegezett feltételt, egy csapásra megszabadul a kötvénymutyitól, és összejön a hõn áhított kvótaellenes alkotmánymódosítás.

Minden jel szerint azonban mégsem ez fog történni. Ahelyett, hogy a legnagyobb ellenzéki párt - saját szempontjából természetesen - fel tudna mutatni egy sikert a kormány hatalomtechnikai értelemben hiba nélküli menekültpolitikájával szemben, a Jobbik a Vona-ultimátummal elindult egy ösvényen, ahol valószínûleg kemény ütéseket kell majd elszenvednie. Kósa Lajos tegnapi sajtótájékoztatóján már belengette az irányt: a Fidesz frakcióvezetõje hazugnak és hazaárulónak nevezte a Jobbikot. És ez még a bemelegítés se volt - írja az Index, alább a folytatás.

Presztízskérdés is

A lap munkatársai a folytatásról és a kormányfõ várható stratégiájáról a Fidesz három politikai kommunikációval foglalkozó munkatársával beszélgettek. Õk egymástól függetlenül a kormánypárt felsõ vezetésében, Habony informális stábjában, valamint a Miniszterelnökségen dolgoznak. Több dologban eltért a véleményük, de egy valamirõl ugyanazt gondolták: Orbán nem fog engedni Vonának, a Jobbik elnöke pedig csak rosszul vagy még rosszabbul jöhet ki ebbõl.

Mivel a beszélgetõpartnerek szerint a miniszterelnök még nem tudatta környezetével az ultimátum kezelésével kapcsolatos döntését, nem tény, hanem feltételezés, hogy Orbán lepergeti magáról az ultimátumot. Hozzátették azért, hogy a kormányfõ eddigi politikáját és kommunikációját tekintve nagyon meglepõdnének, ha nem így történne.

"Köszönjük szépen, végiggondoltuk a Jobbik elnökének javaslatát, és nem értünk vele egyet. Szerintünk a gazdaságnak szüksége van a letelepedési kötvényekre, és különben is blõdség összekeverni az almát a körtével. Több millió, a határainkat fenyegetõ migráns, és egy külsõ hatalom által vezérelt beláthatatlan kimenetelû kényszerbetelepítés-hullám más, mint az, hogy pár ezer külföldi üzletember üzletelés céljából Magyarországon keresztül jön az Európai Unióba" - nagy vonalakban így képzelte el a Fidesz pártvezetésének dolgozó tanácsadó a miniszterelnök elsõ hivatalos válaszát az ultimátumra.

A Habonyhoz és a Miniszterelnökséghez kötõdõ háttéremberek pedig arról beszéltek, hogy Vona feltételének elfogadása politikatechnikai szempontból lenne rossz döntés. "Ha most engedünk egy ellenzéki párt zsarolásának, mi a garancia, hogy a jövõ héten nem jönnek egy újabbal?" - tette fel a költõi kérdést egyikük.
"Nem gondolom, hogy Vona bármikor ugráltatni fogja Orbánt" - jegyezte meg másikuk. Utóbbi hozzászólás arra is utalhat, hogy az európai szinten is veteránnak számító magyar miniszterelnök presztízse nem engedheti meg, hogy engedjen a hozzá képest zöldfülû Vona nyomásgyakorlási kísérletének.

Ugyanez pepitában: a magát egy "medence alján komótosan úszkáló, öreg, a dolgokat hûvösen szemlélõ halként" jellemzõ Orbántól meglepõ lenne, ha hagyná felbolygatni kedvenc korallzátonyát egy fiatal csikóhal fickándozása miatt.

"Nem katasztrófa, ha nem sikerül"

Ha Orbán nem enged Vonának, akkor elméletileg a Fidesz–KDNP kétharmados többség híján nem tudja módosítani az alaptörvényt a november 8-i végszavazáson. Nagyon úgy tûnik, hogy nem lesz Fidesz–KDNP–Jobbik együttszavazás, azonban az egyik háttérember szerint ez mégsem jelenti azt feltétlenül, hogy elbukik a kormányfõ módosító javaslata.

Hogy ezt véletlenül mellényomó, néhanapján a kormánypárt lélegeztetõgépén tartott szocialistákkal vagy másokkal képzelte-e el, abba nem ment bele. Az biztosnak tûnik, hogy Molnár Gyula pártja nem fogja támogatni a módosítót, és Orbán nem számíthat a parlamentbõl kivonuló DK-sokra, mint ahogy az LMP, az Együtt és a Liberálisok egy szem képviselõjére sem. Kósa szerda este három lázadó jobbikos képviselõ átszavazásáról álmodozott a tévében, de a szigorú pártfegyelmet tartó Vona frakciójában nehéz elképzelni, hogy Kósa álma valóra váljon.

A Jobbik nélkül tehát elég reménytelennek tûnik az alkotmánymódosítás. De nagy baj, ha nem jön össze? Mindhárom tanácsadó azt mondta, hogy az alaptörvény átírása valós szándék, ugyanakkor egyikük sem találta katasztrófának, ha mégsem sikerül. Elsõre furcsának tûnhet, hogy a Fideszben viszonylag könnyedén lemondanának az alkotmánymódosításról, holott enélkül az elmúlt hónapok atomágyúval terjesztett kormányzati propagandája csökötté válhat, elmarad a katarzis, és a kormány a "brüsszelitákkal" szemben sem lesz "olyan" erõs.

A pártvezetésnek dolgozó háttérember szerint ez csak egy kis szelete annak a hatalmi mátrixnak, amiben a kvótaellenes alkotmánymódosítás elnyeri méltó jelentését.

Mindent a Jobbikra lehetne kenni

Az elõbb említett tanácsadó a kincstári optimizmusát egy jelen pillanatban egész biztosan megjósolhatatlan eseménybõl meríti. Úgy látja, hogy "bármennyire védekeznek a nemzetállamok, valamilyen formában, de elõbb-utóbb lesz kvóta". Érvelését azzal próbálta alátámasztani, hogy a "brüsszeli bürokrácia nem fog visszafordulni", az EU-ban és fõleg Németországban tartózkodó "menekültek" szétosztása továbbra is megoldatlan probléma, amit valahogy kezelni fognak.

Ebben az esetben a kormánynak még kapóra is jöhet, ha nem jön össze az alkotmánymódosítás. Egyrészt, mert ha Orbán az Új Egységgel és a hetedszerre módosított gránitszilárdságú alaptörvénnyel sem tudná eredményesen megvédeni az országot, az ciki lenne, muníciót szolgáltatna az ellenzéknek, és a miniszterelnök hazai mítosza is megreccsenne valamelyest. (Két héttel ezelõtt amúgy arról írt az Eurologus, hogy az alaptörvény-módosítás sem tudná távol tartani határainktól a kvótákat.)

Másrészt, és a feltételes módban eljövendõ kvóták miatt ezért különösen kapóra jönne a kormánynak, ha Vonáékon úszik el az alkotmánymódosítás: könnyebben lehetne a Jobbikra kenni, hogy nem sikerült megvédeni az országot, mint ahogy egy jeges domboldalon siklik le egy bezsírozott szánkó. Ennek nagyon enyhe elõszelét láthatjuk Kósa Lajos tegnapi hazaárulózásában.

Fontos hangsúlyozni, hogy kvóta-pozitív szcenárió csak egy feltételezés, amirõl gyakorlatilag lehetetlen eldönteni, hogy valószínûbb vagy valószerûtlenebb, mint a néhány héttel ezelõtti "a kvótának politikailag vége" típusú kommentárok. Mondjuk úgy, hogy kvótakérdésben a labda továbbra is gömbölyû, gurul, gurul és ki tudja, hol áll meg. Az is lényeges, hogy errõl a forgatókönyvrõl csak az egyik háttérember beszélt expliciten, a Habony-közeli stábtag azt mondta, hogy "nem hallott ilyen brüsszeli tervekrõl", de reméli, hogy nem lesznek kvóták, mert az szerinte hosszú távon kinyírná az EU-t.

A harmadik tanácsadó nem akart jóslatokba bocsátkozni a kvótákról, de annyit hozzátett, hogy "a menekültek jönnek, még ha most épp nem is Magyarországra, és ezt a problémát valahogy meg kell oldani". Szerinte egyébként a most hétvégi EU-csúcson nagyjából semmi sem fog történni: a kvótakérdés nem került le a napirendrõl (Orbán ezt szeretné nagyon elérni), de talán elõkerülhet egy, a mostani kvótatervekhez hasonló, picit átdolgozott javaslat.

Leállíthatják a kötvényezést, de nem a Jobbik követelésére

A kvóták jövõjénél több fokkal konkrétabban és egybehangzóbban beszélt a három háttérember a letelepedési kötvények sorsáról. Lényegében minden jel és megszólalás arra utal, hogy hónapokon belül megszüntethetik az árusításukat. Hogy van-e erre politikai, kormányzati szándék, nem egyértelmû.

Annyi biztos, hogy a parlament gazdasági bizottságában szeptemberben a fideszesek leszavazták a kötvények árusítását felfüggesztõ szocialista javaslatot, Orbán Viktor pedig két hete nyilvánosan is kiállt a kötvények mellett, sikeres konstrukciónak nevezve azokat.

Ugyanakkor a Századvég kutatása szerint a kormánypárt táborát is irritálja, hogy Habony Árpádhoz kapcsolható üzleti körök elképesztõen sok pénzt keresnek a Rogán Antal vezetésével rohamtempóban piacra dobott kötvények árusításával. Vona ultimátuma tehát akár remek ürügy is lehetne a kormánynak, hogy ne a fullasztó korrupciógyanúra, hanem az ország védelme, az alkotmánymódosítás érdekére hivatkozva dobja le a nyakából ezt a koloncot. A helyzet viszont nem ilyen egyszerû.

Hogy kivezetik-e a letelepedési kötvényeket, azt a háttéremberek szerint több célrendszer harca fogja eldönteni:

az ellenzék azt mondja, ne legyen ilyen kötvény

egy eladósodott országban (ilyen Magyarország is) szükség van friss tõkére az adósság refinanszírozásához
a kötvények árulására kiépült egy hálózat, ami azért lobbizik, hogy megmaradjon a konstrukció
Ebben a rendszerben egész biztosan nem lehet csak úgy egyik napról a másikra felfüggeszteni a kötvények kibocsátását, ahogy minden ellenzéki erõ szeretné.

Ahogy a legutóbbi Kormányinfón is elhangzott, az ország felminõsítése, javuló gazdasági mutatói miatt Varga Mihály jelentést fog készíteni a teljes kötvénypiacról, így a letelepítési kötvények helyzetérõl és kilátásairól is. "Az biztos, hogy Varga megkapta ezt a feladatot Orbántól, de hogy elkezdte-e már, és ha igen, milyen stádiumban van a felülvizsgálat, arról nincs információnk" - mondta az egyik tanácsadó. A Habonyhoz köthetõ háttérember konkrétabb volt, szerinte a kötvénypiac felülvizsgálatának "egy-két hónap" múlva lesz eredménye.

Varga jelentése pedig majd a kormány asztalára fog kerülni, megtárgyalják, és csak ezután döntik el, hogy felfüggesztik-e a kötvények árusítását, vagy átalakítják a konstrukciót. Elnézve a folyamatot és a várható idejét, gyakorlatilag lehetetlen, hogy november 8-ig felfüggesszék a kötvények árusítását.

De ez a már korábban is említett, zsarolásra adott erõs válasz kényszere miatt is nagyon nehezen elképzelhetõ forgatókönyvnek tûnik. Ettõl függetlenül könnyen lehet, hogy a letelepedési kötvények napjai meg vannak számlálva, ugyanis mindhárom tanácsadó szerint realitás, hogy az adósságunk külföldi-belföldi finanszírozási aránya úgy változott az elmúlt pár évben a belföldi javára, hogy az államnak már nincs szüksége erre a tõkeallokációra.

Érdekesség, hogy a háttéremberek még a háttérben nyilatkozva is megvédték a házon belül és kívül is sokat kritizált kötvényeket. Volt azért, aki odáig merészkedett, hogy kimondja: "lehet azon moralizálni, hogy jó-e a mostani rendszer, hogy kik és milyen közvetítõkön keresztül kapják, ezekben a kérdésekben eltérhetnek a vélemények." Egy másikuk Vona heves reakciójára reagálva - amely szerint a kerítésen érkezõ bevándorlók lehetnek egyszerû terroristák, a letelepedési kötvényekkel viszont sokkal veszélyesebb, pénzes terrorista-hálózatok jöhetnek az országba - egészen meglepõ érveléssel kelt a konstrukció védelmére. "A vásárlók 80 százaléka kínai. Õk üzletelni jönnek Európába. A kínaiak mindenhol a világon beilleszkednek, miközben saját, nagyon zárt világokat hoznak létre. Annyira, hogy bûncselekményeket is a saját közösségükön belül követik el" - mondta a Habony-közeli tanácsadó.

A Jobbikot okolnák a kvóta miatt

Visszatérve a Jobbikra, a letelepedési kötvények jövõjével kapcsolatban a párt közeljövõjét is nagyon hasonlóan látják a kormány stratégái. "Ha lesz kvóta, egy-két hónapon belül olyan politikai deficitet fognak elszenvedni, ami megrengeti õket" - hangzott az egyik prognózis.

Másikuk szerint az alkotmánymódosítással kapcsolatban könnyen megragadható, hogy "a Jobbik mostanában kettõs beszédet folytat, mást kommunikál az elit és az újságírók felé, mint a választóinak". A Jobbik tett egy erõs állítást: módosítsunk az alaptörvényen, hogy soha ne lehessen idegen népcsoportokat kényszerrel betelepíteni az országba. Aztán, amikor eljön az idõ, hogy a támogatásukkal megvalósulhasson a javaslat, feltételeket szabnak, és kitáncolnak" - foglalta össze Habony stábjának tagja. A felvetésre, miszerint ilyen úgynevezett kettõs beszéd a Fidesznél is elõ-elõfordulgat, az idézet gazdája elismerte, hogy persze, de ez nem jó. És azzal is egyetértett, hogy a Jobbik nincs könnyû helyzetben, hiszen Orbán centrális erõtere szinte mindent oda-vissza lefed a magyar politikai palettán.

Viszont egy ellenzéki, növekedni és kormányozni vágyó pártnak, mint a Jobbik, a legfontosabb erénye a hitelesség lehet. Vonáék pedig ebben a kérdésben eljátszották ezt - vélekedtek a tanácsadók, akik szerint a párt szavazói emlékezni fognak, hogy a párt rövid idõn belül összevissza kommunikált a kérdésben, az alkotmánymódosítás elõtt pedig politikai játszmává tette az ország védelme szempontjából kulcsfontosságú alkotmánymódosítást.

"A kettõs beszéd tönkre fogja tenni a Jobbik egyenes imázsát. Azzal kampányoltak, hogy kimondjuk, megoldjuk. Úgy lettek középpárt, hogy egyenesen beszéltek. De tovább akarnak növekedni, és most cikkcakkoznak. A hitelességhez viszont egyenes beszéd kell" - mondta az egyik tanácsadó.

Hogy mit gondolnak a Jobbik választói a párt hitelességérõl, az legkésõbb 2018-ban eldõl majd. Addig még valószínûleg sok dolog fog történni, például lesz egy szavazás az alkotmánymódosításról is. "Én annak örülök, hogy újra van politika a kormány és az ellenzék között. Nem sárdobálás megy, hanem taktikázás" - zárta a beszélgetést az egyik háttérember Vona ultimátumára hivatkozva.

A Jobbik betartotta ígéretét: nem szavazhattak a kötvénybiznisz megszüntetésérõl, nem módosítottak alaptörvényt

https://kuruc.info/r/2/165895/

Vona: "én pontosan azt tettem, amit az én szavazóim elvárnak"

https://kuruc.info/r/34/165926/

Ki árulta el a fiatalok jövõjét? IKSZ-Jobbik IT pengeváltás az alaptörvény elmaradt módosítása ügyében

https://kuruc.info/r/2/165915/

hancu, a full retard "Később az Index.hu alkalmazottja, Hanula Zsolt felteszi a kérdést; “iskolázatlan taplók vitték győzelemre Donald Trumpot?” Majd a rövid bejegyzésben statisztikára hivatkozva alátámasztja, hogy a kérdésre igen a válasz."

"Később az Index.hu alkalmazottja, Hanula Zsolt felteszi a kérdést; "iskolázatlan taplók vitték győzelemre Donald Trumpot?" Majd a rövid bejegyzésben statisztikára hivatkozva alátámasztja, hogy a kérdésre igen a válasz."

Ez az indexen is csak olyat tud produkálni, mint ha ballib zugblogokban trollkodna épp. Amúgy pedig valamikor újságíró volt különféle "informatikai" lapokban, de most már csak 12 1 tucat liberális troll.

http://www.hidfo.ru/2016/11/meg-nincs-vege-lebuktak-a-rasszista-liberalisok/

Még nincs vége: lebuktak a rasszista liberálisok

Közel sincs még vége az amerikai elnökválasztás körüli botrányoknak. A Clinton vereségén siránkozó liberálisok megnyilvánulásaiból tömény rasszizmus árad; szerintük iskolázatlan, tapló fehér férfiak szavazták meg Donald Trumpot. Nem tudni, hogy ők milyen embercsoporthoz sorolják magukat, de a fehér embert láthatóan lenézik, és érezhető távolságtartással beszélnek róla.

Az Amerikai Népszava szerint :

"képzetlen fehér szavazók, iskolázatlan tömegek megszavaztak egy hozzájuk hasonló, smirgli embert".

Az Index szerint "iskolázatlan taplók vitték győzelemre Donald Trumpot". A George Soros által pénzelt, drogos újságírók által működtetett 444.hu szintén az "iskolázatlan, fehér szavazókat" okolja Trump győzelméért.

A 444 hu egy az elnökválasztás előtti írása Trump esélyeit latolgatta, és arra a következtetésre jutott, hogy a demokrata elnökjelölt főként az "iskolázatlan, fehér szavazókat" szólította meg.

Később az Index.hu alkalmazottja, Hanula Zsolt felteszi a kérdést; "iskolázatlan taplók vitték győzelemre Donald Trumpot?" Majd a rövid bejegyzésben statisztikára hivatkozva alátámasztja, hogy a kérdésre igen a válasz.

Az Amerikai Népszava hasábjain pedig egy "Szélsőségesek kezében a világ" című "publicisztika" jelent meg, amiben a szerző tömény gyűlöletét, elitista beképzeltségét és a fehér emberrel szemben érzett tömény undorát önti szavakba. Erre sem érdemes több szót és időt pazarolni; akit érdekel a szerző embergyűlölete, a képre kattintva elolvashatja az egész irományt.

Nem tudni, hogy a fent idézett írások elkövetői milyen embercsoporthoz sorolják magukat, de a fehér embert láthatóan lenézik, és érezhető távolságtartással beszélnek róla. A választók mindenesetre érzékelik és díjazzák ezt az embergyűlöletet; ez egyre inkább látható a pártok támogatottságával kapcsolatos közvélemény-kutatásokban.

Amikor egy-egy törvénymódosítás elfogadásához több párt együttes szavazatára van szükség, akkor az álláspontokat közelítik, majd konszenzusra jutva szavaznak. Most is ez történt, a Jobbik szavazataival átment volna az alaptörvény-módosítás - folytatta -, ehhez csak a "letelepedésikötvény-biznisz" megszüntetését kérték a kormánytól, ám ez nem történt meg.

A fidesznek ne lenne politikai előrelátása? Dehogy nincs, csak egyszerűen ilyen aljasok.

"Orbán elszokott a demokráciától"

Orbán Viktor és a Fidesz az elmúlt hat évben elszokott a demokráciától - mondta szerdán, Dunaújvárosban a Jobbik elnöke a hetedik alkotmánymódosítás keddi parlamenti elutasítására reagálva.

Vona Gábor szavai szerint a demokrácia arról szól, hogy amikor egy-egy törvénymódosítás elfogadásához több párt együttes szavazatára van szükség, akkor az álláspontokat közelítik, majd konszenzusra jutva szavaznak. Most is ez történt, a Jobbik szavazataival átment volna az alaptörvény-módosítás - folytatta -, ehhez csak a "letelepedésikötvény-biznisz" megszüntetését kérték a kormánytól, ám ez nem történt meg.

Az az egyetlen oka a konszenzus elmaradásának, hogy Orbán Viktor hozzászokott, minden úgy van, ahogy õ elgondolja - jelentette ki. Vona Gábor megismételte: ha a kormány eltörli a letelepedési kötvényeket, a Jobbik képes és hajlandó huszonnégy órán belül megszavazni az alaptörvény módosítását.

Az elnök bejelentette, hogy péntekre ötpárti egyeztetést hívtak össze, mert tisztázni szeretnék a kérdést a többi parlamenti frakcióval. Azt mondta, nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból is komoly aggályok vannak a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban, ráadásul "az elmúlt huszonhat év egyik legsúlyosabb nemzetbiztonsági botrányának számító Pharaon-ügy" kivizsgálását és lezárását is szeretnék elérni.

Kdnp-s elég kretén vélemény, az alaptörvény módosító javaslat nem megszavazásának :) reggeléről :

"Ami az alkotmánymódosítást illeti, az ellenzéknek két rossz döntése van: ha támogatja és ha nem. Ha támogatja, azt bizonyítja, hogy Orbán politikája mögött széleskörű konszenzus van. Erre a baloldal eleve nem hajlandó, noha a népszavazási kampányban még azt mondták, hogy a bevándorlást fékező törvényeket meg fogják szavazni a parlamentben. No, de ugye csak az ökör következetes. A Jobbik meglebegtette az igent, majd feltételeket támasztott, és alighanem kifarol az egészből. Eredmény: az 3,3 millió ember, aki a népszavazáson nemet mondott a betelepítésre, egyedül a Fidesz-KDNP szövetségben bízhat. Egészen biztos, hogy ez a 3,3 millió között jó néhány ellenzéki vagy semleges polgár van. Az alkotmánymódosítás elutasításával a kormányoldalra taszítják őket az ellenzékiek. Mi jobb a kormányoldalnak? Talán az, ha nem lesz meg a módosítás. Ez egyrészt kifelé bebizonyítja, hogy nincs diktatúra nálunk, hiszen egy diktatúrában nem lehet leszavazni a kormány javaslatait. Másrészt itthon növeli a szavazótábort. A módosítás viszont megerősítené nemzetközi helyzetünket. Lesz, vagy nem lesz alkotmánymódosítás? Egyik jobb, mint a másik. Hát nem mindegy, hogy mi lesz a szavazás eredménye?"

Orbán inkább nem teljesítette a Jobbik feltételét, hogy õket hibáztathassa a kvóta miatt!

https://kuruc.info/r/2/165169/

Fidesznek a lopás fontosabb mint az ország védelme - Kósáék nem akarnak új alaptörvény-módosító szavazást a letelepedési kötvények állítólagos kivezetése után - A kötvények eltörlése esetén a Jobbik 24 órán belül megszavazná

https://kuruc.info/r/2/165928/

Az sem vizsgálható, egyáltalán kik kaptak kötvényeket!

https://kuruc.info/r/1/165937/

Tekintélyük a zömmel libsi külföldi politikai elemzőknek sincs, de azért észrevehetnek dolgokat. Az eltűnésig elnyomnák a Jobbikot ha nem különböztetné meg magát markánsan a fidesztől!!!

Tekintélyvesztés, varázstalanítás vagy taktika - külföldi lapok Orbán meg nem szavazott alaptörvény-módosításáról

Orbán Viktor látszólag elszenvedett egy második vereséget is - olvasható a Neue Zürcher Zeitung címû konzervatív svájci lap online kiadásában megjelent kommentárban, a Der Standard szerint a magyar kormányfõ taktikai játékot játszik. Ezt emeli ki kommentárjában a pozsonyi Pravda, míg a Sme szerint még jelképesen sem vereség a keddi szavazás eredménye. A német FAZ szerint azonban ami kedden történt, az vereség, és ezt osztja a Süddeutsche Zeitung publicistája is.

A svájci lap tudósítója, Meret Baumann szerint ironikus, hogy éppen a Jobbik akadályozta meg a "menekültek" befogadása elleni törvényalkotást. Baumann úgy vélte, hogy a kormány kudarca csak elsõ pillantásra tûnik Orbán Viktor vereségének, hiszen szerinte nem kétséges, hogy a magyarok többsége – jellemzõen a Jobbik szavazói is – bizalmatlan a "menekültekkel" szemben.

Orbán taktikai játékai címmel olvasható kommentár a Der Standard címû osztrák liberális lapban. A budapesti tudósító, Gregor Mayer szerint az alkotmánymódosítás elutasításából Orbán Viktornak nem lesz belpolitika kára. Úgy vélte, a miniszterelnök nyertes pozíciót teremtett azzal, hogy nem engedett a Jobbiknak.

A Jobbik igen szavazata esetén a párt veszített volna, hiszen cserébe semmit nem kapott volna – olvasható a véleménycikkben. Mayer szerint Orbán Viktor megmutatta, hogy a menekülttémát még mindig "politikai aprópénzre tudja váltani".

Taktikáról írnak a szlovák lapok

"A vereség gyõzelem, a taktika mindenekfelett. Ez az egyenesen orwelli szlogen Orbán Viktor jelenlegi politikájának lényege" – írta a baloldali pozsonyi Pravdában Marián Repa. Hozzáteszi: a magyar miniszterelnök rövid idõn belül már másodszor mutatta meg, nem az a fontos, hogy gyõz vagy veszít, ennél fontosabb, hogy vereségét, hogyan "adja el" a választóknak.

Feltételezhetõ, hogy a magyar kormányfõ a továbbiakban is kijátssza majd a "menekültkártyát", és ha a migránsok újraelosztását célzó kvóták ügye a Brüsszel és Ankara közötti megegyezés hiányában ismét terítékre kerül, újra elõkerülhet az alkotmánymódosítás is, amelyre akkor már a sarokba szorított Jobbik is "az elvárásoknak megfelelõen" szavaz majd – írta.

"Orbán veresége még jelképesen sem jelent sokat. Magyarországon a parlament már régen nem a politikai küzdelem színtere" – írta Peter Schutz, a liberális pozsonyi Sme vezetõ kommentátora. Hozzátette: a magyar parlament inkább valami olyasmi, mint a Fidesz "gyártóüzeme", a mostani eredmény pedig a publikum számára üzemzavarként értelmezhetõ.

A liberális lap a Jobbik képviselõinek a szavazástól való tartózkodása kapcsán úgy vélekedik: Vona Gábor pártelnök most adta eddigi legkomolyabb jelét annak, hogy nem tréfál azzal, miszerint pártját a radikálisból a konzervatív közép felé akarja átbillenteni.

Német lapok: vereség volt, következmények nélkül

Németországban a konzervatív Frakfurter Allgemeine Zeitung kommentátora, Reinhard Veser azt írta: Orbán Viktor kormányfõ magának köszönheti, hogy alig néhány héten belül másodszor is vereséget szenved, hiszen a "valójában szükségtelen alkotmánymódosítás" ügyében "gorombán bánt" a módosítás támogatására hajlandó "szélsõjobboldali" jobbikosokkal, ami "a hatalom jelentõs arroganciáját" mutatja.

Az eset "nem tesz jót (Orbán Vitkor) tekintélyének" – húzta alá a FAZ kommentátora, de megjegyezte: korai lenne a miniszterelnök "hattyúdaláról" beszélni, mert õ olyan harcos, aki gyakran megmutatta már, megerõsödve tud kiemelkedni vereségekbõl.

A Süddeutsche Zeitung A varázstalanított Orbán címmel közölte Cathrin Kahlweit kommentárját, aki kiemelte: "sokkhatást" keltett, hogy Orbán Viktor néhány héten belül másodszor is vereséget szenvedett, hiszen sokáig legyõzhetetlennek tartották az országban. Szerinte a kormányfõ "elszámította magát", és így elveszítette varázsát.

Meglehet, hogy ez csak "pillanatfelvétel egy mélyen megosztott országról", de "valami megmozdult": "a magát polgáriként bemutatni igyekvõ szélsõjobb és a baloldali ellenzék terveket vázol fel arról, hogy miként mûködhetne együtt átmenetileg a kormánnyal szemben" – írta a Süddeutsche Zeitung szerzõje.

A Handelsblatt az online kiadásában Tekintélyvesztés Orbán Viktor számára címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy Orbán ugyan rövid idõn belül a második kudarcot szenvedi el, de téved, aki hatalmának leáldozásáról beszél.