width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2014. dec. 27.

2014. december 27., szombat

Ami pedig a veszélyt illeti, ezt az USA okozza, amikor rakétavédelmi rendszert telepít Kelet-Európában. Éppen az USA lépett ki egyoldalúan az ABM-szerződésből, amely kétségkívül az egész nemzetközi biztonsági rendszer egyik sarokköve volt. És most Washington ezeket a stratégiai rakétavédelmi elemeket nem csak Alaszkában, hanem Európában is telepíti: Romániában, Lengyelországban, az orosz határ közvetlen közelében - mondta az elnök. Ami az ukrán válságot illeti, annak forrása a kijevi puccsban rejlik -hangsúlyozta az orosz vezető. A probléma az, hogy a puccs után (függetlenül attól, hogy ki minek nevezi azt, az egy államcsíny volt, méghozzá fegyveres államcsíny) az ország egy része nem értett egyet az események ilyen fejlődésével. De Kijev nem tartott szükségesnek, hogy párbeszédet kezdjen a másként gondolkodókkal - mondta Vlagyimir Putyin.

Vlagyimir Putyin a nemzeti érdekekről, a Kreml faláról és az orosz népről

2014/12/27

"Választófalak" Oroszország és a Nyugat között, az ukrajnai válság megoldása Ukrajnában, kapcsolatok fejlődése Iránnal. Ez csak néhány külpolitikai kérdés, amiről szó volt az orosz elnök nagy sajtótájékoztatóján. Vlagyimir Putyin több mint három órán keresztül válaszolt az újságírók kérdéseire.

Új "választófalakat" Oroszország és a Nyugat között nem most kezdtek felállítani. A berlini fal 25 évvel ezelőtt omlott le, de a Nyugat azonnal új, virtuális akadályokat kezdett építeni. Megsértve minden megállapodást, a NATO azonnal terjeszkedni kezdett Kelet felé – emlékeztette az újságírókat az orosz elnök.

Oroszország ma sem támadja meg a Nyugatot, ahogyan ezt Washington és Brüsszel próbálja bemutatni, alaptalanok a Moszkva elleni vádak, miszerint hazánk szítja a katonai feszültséget. Oroszországnak csak két katonai támaszpontja van szomszédos országokban, ugyanakkor amerikai katonai támaszpontok, beleértve a nukleáris fegyverekkel felszerelteket is, világszerte találhatók. Ennek ellenére hazánk keményebben kezdte megvédeni saját érdekeit. És ez az, nem pedig a Krím-félsziget és Oroszország újraegyesülése vezetett a jelenlegi válsághoz a Nyugattal fenntartott kapcsolatokban – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Nem egyszer hallotuk hivatalos személyektől: igazságtalan, hogy az egész Szibéria annak kincseivel Oroszországhoz tartozik. Hogy van ez? Tehát, elvenni Texas-t Mexikótól az igazságos? És az a tény, hogy mi saját földünkön gazdálkodunk ez igazságtalan? Nem a Krímben kell keresni az okot. Mi saját függetlenségünket, szuverenitásunkat és az életre valójogunkat védjük meg. Ezt mindenkinek meg kell értenie.

Ami pedig a veszélyt illeti, ezt az USA okozza, amikor rakétavédelmi rendszert telepít Kelet-Európában. Éppen az USA lépett ki egyoldalúan az ABM-szerződésből, amely kétségkívül az egész nemzetközi biztonsági rendszer egyik sarokköve volt. És most Washington ezeket a stratégiai rakétavédelmi elemeket nem csak Alaszkában, hanem Európában is telepíti: Romániában, Lengyelországban, az orosz határ közvetlen közelében – mondta az elnök.

Ami az ukrán válságot illeti, annak forrása a kijevi puccsban rejlik –hangsúlyozta az orosz vezető. A probléma az, hogy a puccs után (függetlenül attól, hogy ki minek nevezi azt, az egy államcsíny volt, méghozzá fegyveres államcsíny) az ország egy része nem értett egyet az események ilyen fejlődésével. De Kijev nem tartott szükségesnek, hogy párbeszédet kezdjen a másként gondolkodókkal – mondta Vlagyimir Putyin.

Ahelyett, hogy legalább valamilyen politikai párbeszédet kezdjenek, bevették a rendvédelmi szerveket, a rendőrséget. Amikor ez nem segített, bevették a hadsereget is. Amennyiben ez sem működött,úgy döntöttek, hogy gazdasági blokádot vezetnek be. Készek vagyunk közvetítőként fellépni, és remélem, hogy megkezdhetjük majd a közvetlen politikai párbeszédet, és ezen eszközökkel megoldjuk majd a problémát, helyreállítjuk az egységes politikai térséget.

Reménytelen Kijev minden kísérlete, hogy katonai nyomást gyakoroljon – hangsúlyozta az orosz államfő.

Az iráni újságíró kérdésére válaszolva, Putyin megígérte, hogy Teheránnal együtt fog munkálkodni az iráni nukleáris kérdés megoldásán. Az elnök megjegyezte, hogy az iráni fél rugalmasságát mutatja, és reményét fejezte ki, hogy a nukleáris programmal kapcsolatos végső döntést a közeljövőben írják alá. És hamarosan jelentős változás megy végbe a két ország gazdasági kapcsolataiban.

Megkérdezték Vlagyimir Putyintól, hogy nem fél-e a palotai puccsoktól. Az elnök azt mondta, hogy Oroszországban erre nem kerülhet sor, mivel itt nincsenek paloták. "Van egy hivatalos rezidencia – a Kreml, az jól védett, és ez is állami stabilitásunk egyik tényezője – mondta Putyin. – Bár a stabilitás alapja nem ebben rejlik, hanem az orosz nép támogatásában."

Oroszország Hangja

http://hungarian.ruvr.ru/

http://internetfigyelo.wordpress.com/2014/12/27/vlagyimir-putyin-a-nemzeti-erdekekrol-a-kreml-falarol-es-az-orosz-neprol/

Magyarország elleni támadások valódi okairól, miért háborúznak a nemzet ellen, és főleg kik : cionisták, neoliberálisok! Térjetek észre Fideszék, ne akarjatok ezeknek megfelelni, a habzó szájú nemzetközi liberráltaknak, mint a liberális őrjöngő ep képviselő guy verhofstadt "elton john hasonmás" mindkettő buzizsidó, vagy cohn bendit daniel aki roman polanskihoz hasonlóan ugyanúgy pedofil zsidó! Az ellenség titeket is lenáciz, "mérsékeltek" kéne egy kis helyzetfelismerés, ezeknek NEM tudtok megfelelni, hiába a holokamu év meg minden, a nemzetközi zsidó maffiának csak ha eltűntök, elpusztultok az felelne meg! Sajnos a magyar népnek is ezt a sorsot szánják! És de nemcsak nekünk! Ezeknek mindenki automatikusan ellenség aki nem hajlandó szolgává alázkodni előttük!

Magyarország elleni támadások valódi okairól, miért háborúznak a nemzet ellen, és főleg kik : cionisták, neoliberálisok! Térjetek észre Fideszék, ne akarjatok ezeknek megfelelni, a habzó szájú nemzetközi liberráltaknak, mint a liberális őrjöngő ep képviselő guy verhofstadt "elton john hasonmás" mindkettő buzizsidó, vagy cohn bendit daniel aki roman polanskihoz hasonlóan ugyanúgy pedofil zsidó! Az ellenség titeket is lenáciz, "mérsékeltek" kéne egy kis helyzetfelismerés, ezeknek NEM tudtok megfelelni, hiába a holokamu év meg minden, a nemzetközi zsidó maffiának csak ha eltűntök, elpusztultok az felelne meg! Sajnos a magyar népnek is ezt a sorsot szánják! És de nemcsak nekünk! Ezeknek mindenki automatikusan ellenség aki nem hajlandó szolgává alázkodni előttük! 

"Ide kell venni az unió, illetve az Amerika közötti szabad kereskedelmi és befektetési megállapodás problematikáját is. Így már látható, hogy világpolitikai hatalmi harc zajlik, amelynek tétje nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sorsa, az európai nemzetállamok szuverenitása és a valódi demokrácia esélye."

A neoliberálisok mindig is alkalmazták azt a taktikát, hogy hamis felsőbbrendűség látszatát alakították ki látszólagos pártfüggetlenségükkel, noha az élet és a világ összes kérdésére teljesen ugyanazokat a válaszokat adták, mint a most már néhai szdsz.

Az eddigi ballibtől személyileg ez az új párt se lesz független, mert az fizikailag lehetetlen, hogy mindenki 20 éves legyen benne. Az usa-ból támogatják az újabb szdsz utánérzés megalapítását. Hogy majd ezeket felhozzák mesterségesen médiával, hatalmas pénzbeli támogatásokkal 5%-ig 2018-ra, és úgyis összeállnak a mszp - dk - együtt - pm - mlp (liberálisok) mellé! Nincs ingyen ebéd, a befektetés megtérül : nemzeti érdekeink és a szociális igazságosság NEM érvényesítését várják tőlük jenki cionista gazdáik!

Meglepő ez a korai aktivitás viszont a jobboldal részéről! Remélem rájuk álltak "fentről", akár titkosszolgálati szinten, hogy a kellő pillanatban le lehessen rombolni a hatalomra törők antimagyar, szabadkőműves jellegű hálózatát, amit a magyarság kárára felépítene a libernyák nemzetközi hazaáruló banda! Van ott elég alvilági figura, Komáromban is egy orgazda, motorcsónak tolvaj lett ez együtt-pm képviselőjelöltje, valahogy mindig ilyen alja embereket tudnak összeszedni csak maguknak a liberrált baloldalon.

Kontraszelekció a liberális rendezetlenség rendszerében magától értetődik, ahol nem érték a tisztesség, ahol nem az európai kultúrkör társadalmi alapértékei dominálnak, hanem a neolib zsidó nihil!

Ugyanaz az ideológia, ugyanaz a zsidó mentalitás, ugyanazok az eredmények : katasztrófa, a 99%-nyi többség számára legalábbis. Különben sem számít semmit a személyi kérdés, mintha az lényeges változás volna, hogy most már nem a régi maszop-szadesz rabol ki, hanem teljesen új és másik rablók jönnek! :D Jászi oszkár is jól kijött volna demszkyvel vagy fodorral, netán heller ágnessel, vagy épp konrád györggyel.

A cikk többséggel egyet lehet érteni, de van egy nagy baromság benne :

"szalonképtelennek, kirekesztőnek, antiszemitának, rasszistának és ezért koalícióképtelennek tartott Jobbik"

Nem volna kötéllaca, ha nem kötekedne felelegesen azzal a Jobbikkal, amivel egyébként így is, úgy is egy kalap alá veszik a libsik őt magát, és a Fideszt is! Miért akar Kövér László megfelelni a cionista zsidóságnak, akiknek kicsinyes rosszindulata, magyarellenessége és szadista gonoszsága nem ismer határokat?

Bármiben ellenvéleményen vagy a libsikhez képest, fölényesen odamondják "tanulj" = fogadd el kritika nélkül a neolib kinyilatkoztatásokat, mert persze forrásként csak a saját hülyeségeik és hazugságaik rendszerét fogadják el. Meg a "szövegértés" szócska odamondogatása, ezzel azt akarják a libsik, hogy bármiből bármit ki lehessen hozni, a feketére lehessen mondani hogy fehér!

Meg egyáltalán! Levegőt sem lehet venni, ha a zsidóságnak nem tetszik? Magyarországon a magyar érdek az elsődleges, nem a zsidók határozzák ezt meg. És nem a liberálbal fogja azt sem megszabni, milyen lehet a jobboldal. Se a zsidók, se a ballib nem engedik maguka formálni mások által, hát mi se legyünk birkák hogy valaha bármiben is engedünk nekik! Ha a zsidó dicsér, valamit rosszul csinálsz, ha valakit feltűnően intenzíven szidalmaz a bosszú népe, feltehetően derék ember. :) Ákos ravasz dalszövegére is hogy ráugrottak a zsindexfélék, mint gyöngytyúk a takonyra xD Alapvetően buták és érzelemvezéreltek közülük sokan, csak aljasok és nagyon összetartanak  legbűnösebb fajtársaikkal is!

A tudatosan hazug, magyar népet lenéző, megvető, teljes jobboldalt retardáltnak nevező szellemileg sötét és érzelmi fogyatékos szadista lelkületű bugris-zsidó firkászok és libsákok, ilyen 444 - cink - vs - hvg - vg - index - origo - 168 tóra - népszava - klub rádió - atv - stop hu meg rtl klub félék, a világ minden neoliberálisának és cionista zsidajának Magyarország elleni mocskolódásait tényként hazudják cikkeikben és álhíradóikban, hamisított képekkel és megmásított tényekkel "alátámasztva" : az egész világ Magyarország ellen van, tehát a jobboldal hülye és náci. Náluk minden cikk és híradó téma erre a sémára épül! Pedig mindenhol ugyanaz a népcsoport kötekedik hazánkkal!

"Az amerikaiak háborús logikát képviselnek, úgy tűnik, totálisan irracionális logika kezdi irányítani a világot. Kisszerű, önző, a politikai porondra nem való emberek ráncigálják országok, népek sorsát"

Az ellenséggel nincs miről vitatkozni, nem leérvelni lehet őket mert azon csak röhögnek, hanem lenyomni a víz alá, legyőzni, megsemmisíteni, anyagilag és erkölcsileg ellehetetleníteni. Utóbbi nem lesz nehéz - a balliberálisoknak nincs tisztességük, viszont van mivel lejáratni őket : az igazsággal! Ők is ezt akarják tenni a nemzeti oldallal, folyamatosan támadnak ránk, a ballib mindig rárontott a nemzetre ha tehette, hazaáruló bolsevik csőcselék módjára mindig idegen segítséggel, a nemzetközi cionisták hathatós támogatásával!

"Ide kell venni az unió, illetve az Amerika közötti szabad kereskedelmi és befektetési megállapodás problematikáját is. Így már látható, hogy világpolitikai hatalmi harc zajlik, amelynek tétje nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sorsa, az európai nemzetállamok szuverenitása és a valódi demokrácia esélye."

A ballib nem magyarpárti azt tudjuk, de nem is eu-párti ha az usa-ból megfizetik Európa elleni szerződések melletti lobbizásra és propagandázásra. A zsidó nem német, magyar, vagy angol, hanem nemzetközi!

„Egy új SZDSZ-ben gondolkodhatnak az amerikaiak"

Kövér László: Egyáltalán nincs szó arról, hogy lerontottuk volna a renoménkat, az amerikaiak huszonöt éve ugyanazt a nótát fújják

Pindroch Tamás – 2014.12.27. 09:41 –

„Nem mi vagyunk a tét, a sakktáblán az amerikaiak csak az egyik gyalog szerepét osztották ránk. De olyan gyalogként lépkedünk, amely nem akar a játékszabályaik szerint játszani" – mondta lapunknak Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Kifejtette, az amerikaiak célja Magyarországon egy új, az SZDSZ helyébe lépő „kreatúrapárt" megalapítása lehet. Szerinte logikus lehet az a gondolatmenet, hogy 2018-ra kell felépíteni a poszt-SZDSZ-t, hogy ne lehessen kormányt alakítani nélküle a Jobbikkal szemben.

– Az amerikai kitiltási botrány, a Vida-ügy túlmutat önmagán. Az Egyesült Államok nyomása fokozódik, miközben az Európai Unió feltűnően visszafogott, nem támad minket. Hogyan értékeli a történéseket?

– Sarah Sewall amerikai helyettes külügyi államtitkár minapi nyilatkozata nagyon árulkodó. Ő a leggátlástalanabb nyíltsággal beszélt arról, hogy az Egyesült Államok – meglehetősen tágan és sajátosan értelmezett – nemzetbiztonsági érdekei miatt is dollármilliókat fordít arra, hogy különböző akcióterveket hajtson végre két tucat közép- és kelet-európai országban. Ezek egy része bizonyosan uniós tagország, a többiek uniós aspiránsok lehetnek, bár Sewall csak Csehországot és minket nevesített. Mostanra kiderült, nemcsak mi tettünk rossz fát a tűzre, hanem feltehetőleg Szlovákia is, de nem zárható ki, hogy a román elnökválasztás alakulásában is szerepet játszottak külső behatások. Ebből arra a hatalmi öndefinícióra következtethetünk, hogy nemzetbiztonsági szempontból nincs a földön egy olyan négyzetcentiméternyi terület, amely az ő érdekeiken kívül esne. Ebből az is adódik, számukra nem létezik, hogy a magukén kívül más országnak is lehet szuverenitása. A mostani történéseket nem különíthetjük el attól, hogy a nyugat-európai szövetségeseik vezető politikusait, így Angela Merkelt is lehallgatták. Logikus a feltételezés, hogy az Egyesült Államok szövetségesek között szokatlannak minősíthető tevékenységének területe nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát érinti. Ők dicsekedtek el azzal is, hogy dollármilliókat „fektettek be" az ukrán változásokba. Ide kell venni az unió, illetve az Amerika közötti szabad kereskedelmi és befektetési megállapodás problematikáját is. Így már látható, hogy világpolitikai hatalmi harc zajlik, amelynek tétje nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sorsa, az európai nemzetállamok szuverenitása és a valódi demokrácia esélye.

– Mit tehetünk ebben a helyzetben, tehetünk-e valamit egyáltalán?

– Azt a morális terhet lerázhatjuk magunkról, hogy a megoldás a mi kezünkben van. Teljesen felesleges – mert reménytelen – diplomáciai erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy bebizonyítsuk az amerikaiaknak, hogy – a régi kommunista frazeológiát átültetve a hasonló mai helyzetre – nem vagyunk revizionista elhajlók, és nem kell a brezsnyevi doktrína szellemében csapatokat küldeni a megregulázásunkra. Nem mi vagyunk a tét, a sakktáblán csak az egyik gyalog szerepét osztották ránk. De olyan gyalogként lépkedünk, amely nem akar az amerikaiak játékszabályai szerint játszani. Ilyen dimenziókban mérve a helyzetet két dolog merülhet fel. Vagy kétségbeesünk, vagy higgadtan hátradőlünk. Ez utóbbi megoldást kell választani, hiszen általunk megváltoztathatatlan a helyzet, amelybe belekerültünk. Meg kell tehát próbálnunk alkalmazkodni hozzá. Nekünk ez nem új tapasztalat, hiszen a honfoglalás óta valójában az ilyen dilemmákról szól a magyar történelem. Mindig nagyhatalmak ütközőzónájában voltunk. Történelmi dimenziókban volt, hogy háborúzni kellett, volt, hogy ki kellett egyezni, volt, hogy ki kellett várni a jobb idők eljövetelét. A diplomáciában sajnos sohasem voltunk túl jók. Most sem azon kell dolgoznunk, hogy az amerikaiak megszeressenek. Máshol kell szövetségeseket találni.
Olyanokat, akikkel ugyanabban a hajóban evezünk, méghozzá az alsó fedélközben. Ők a kelet-közép-európai országok. A szlovákoknak és a románoknak sem a magyarkérdést kellene politikájuk első számú rendezőelvévé tenniük. Elgondolkodhatnának azon, hogy a legfontosabb kihívásokban – gazdasági és társadalmi problémákban – nem osztoznak-e velünk. A tagság elnyerése után nem közös célunk-e, hogy végre emancipálódjunk is az Európai Unió keretein belül? Erre és a Németországgal való stratégiai együttműködésre kellene összpontosítania a magyar diplomáciának.

– Az amerikaiak háborús logikát képviselnek?

– Úgy tűnik, totálisan irracionális logika kezdi irányítani a világot. Kisszerű, önző, a politikai porondra nem való emberek ráncigálják országok, népek sorsát Észak-Afrikától a Közel-Keleten át vissza Európáig, hosszú távú stratégiának látszó, de valójában csak pillanatnyi érdekek szerint. Ha már a háborús logikánál tartunk, vannak olyan elméletek, hogy az első világháború nem ért véget, hanem a másodikkal folytatódott. Ezt továbbgondolva a második sem ért véget, a folytatása a hidegháború volt, és visszatekintve az elmúlt huszonöt évre megállapítható, hogy a negyedik világháború zajlik. Volt néhány békés évünk, amikor azt lehetett gondolni, beáll az egypólusú világrend. De látjuk, erről szó sincs, a feltörekvő, valaha harmadik világbéli hatalmakkal, az új riválisokkal és Oroszországgal is meg kell küzdenie az Egyesült Államoknak. Ők nem alárendeltek akarnak lenni, ahogy Európa sem. Nem köszöntött be tehát a Pax Americana. A mostani ütközések ebből adódnak. Az amerikaiak ugyanígy tolták félre az iraki háború idején is a szövetségeseiket, a NATO-t, és helyezték zárójelbe mind a nemzetközi jogot, mind az általuk egyébként politikai bunkóként használt emberi jogokat. Több mint tíz éve, 2003-ban jártam az Egyesült Államokban néhány fideszes társammal, ahol találkoztunk a külügyi apparátus tagjaival is. Az egyik ott dolgozó fiatalember szimpatikus őszinteséggel azt mondta, folyik náluk egy vita, hogy meg kell-e büntetni azokat a szövetségeseiket, akik nem állnak be a sorba, az Irak elleni „szabadság koalíciójába". Ezt ő rossz vitának tartotta, szerinte aki nem csatlakozik hozzájuk, az nem létezik. Ez a mai történések fényében is sok mindent elárul.

– A magyar jobboldal viszonya az amerikaiakkal mindig feszültségeket hordozott. Miért alakult ez így?

– Mark Palmer kedvencei 1990-ben nyilvánvalóan az SZDSZ-esek voltak. Az Antall-kormányt, de főleg az MDF-et az első perctől bizalmatlanul szemlélték. A Horn–Kuncze-kormány alatt pedig az akkori amerikai nagykövet kizárólag lejárató, negatív információkat küldött haza az akkori teljes magyar ellenzékről, a kereszténydemokratáktól a kisgazdákon át a Fideszig. Emlékszem, a '98-as választások előtt, amikor már nem lehetett kizárni, hogy a kormányváltás lehetséges, a nagykövet távollétében hívtak megbeszélésre jobboldali politikusokat az amerikai nagykövetségre. A nagykövet ugyanis nemhogy partnerszámba, emberszámba sem vett bennünket, mindnyájunkat nacionalistának, szélsőségesnek, antiszemitának tartott, s ez már Washingtonból nézve is egyre kontraproduktívabbnak tűnt. De említhetném azt az alig burkolt neheztelést is, amelyet azért kaptunk, mert az első Orbán-kormány nem átallott a jobb ajánlatot tevő svédektől vadászgépeket vásárolni. A tisztesség kedvéért rögzítsük, például Charles Thomas, George Herbert Walker III, Peter Tufo, April H. Foley és az előző nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis – legalábbis addig, amíg az amerikai külügyben meg nem fegyelmezték – tisztességes nagykövetek voltak. Általánosságban azért elmondható, amikor polgári kormánya volt az országnak, az amerikai külügyi apparátusnak „megoldandó problémát" jelentettünk. Tehát nincs szó arról, hogy lerontottuk volna a renoménkat, az amerikaiak huszonöt éve – eltérő hangerővel, illetve hol mollban, hol dúrban – ugyanazt a nótát fújják. A ma már egyre kevésbé homályos hátterű – úgynevezett – civilszervezetek pedig folyamatosan ott zümmögnek a háttérben.

– De mi a céljuk?

– Úgy tűnik, most már nem elégednek meg azzal, hogy egy másik kormány jöjjön a mostani helyett, hanem teljes kormánypárti és ellenzéki elitcserében gondolkodnak. Egészen a megszűnéséig az SZDSZ volt az a párt, amelyik az Egyesült Államok politikájának kiszolgálója és szószólója volt Magyarországon. Amikor elsüllyedtek, az amerikaiak az LMP-t próbálták életre kelteni. Akik máig náluk politizálnak, a pártszakadásig nem hitték el nekünk, hogy az amerikaiak valójában minek is tartják őket. Aztán rá kellett döbbenniük, hogy a pártból 2012 végén kilépők – akiket talán eleve oda küldtek – hogyan is értelmezik azt, hogy „lehet más a politika". Bajnai Gordon mellé álltak, aki az amerikaiak kedvence lett. Miután ez a projekt is megbukott, jöhet a szappanopera következő évada.

– Ön már lát olyan leendő politikusokat, akikből a következő elitet meg lehetne teremteni?

– Talán a CCCP-pulóveres, Leninsapkás, drogliberalizációt hirdető fiúkból, kétes egzisztenciákból álló bértüntetőkből akarnak meríteni. De lehet, hogy nekik csak a feszültség folyamatos fenntartásában szánnak szerepet, amíg – a megfelelő pillanatban – színpadra nem tolják az új Bajnait. Szemlátomást jól el vannak látva munícióval, róluk állítják be azt a képet, hogy egy egész generációt képviselnek. Nem hiszem, hogy a komolyan vehető szakértőik azt gondolnák, hogy az erőviszonyokat olyan mértékben meg lehet változtatni 2018-ra, hogy abból egy új kormányzó erő kerüljön ki. Nem biztos, hogy ez a céljuk. Viszont azt gondolhatják, hogy azt az űrt, amely az SZDSZ széthullásával keletkezett, be lehet tölteni egy új párttal. A mérleg nyelve, a „túlsúlyos kisebbség" pozíciójára, amely nélkül nem lehet kormányozni, ott lesz majd egy új kreatúrapárt. Tizenkét évig, ugyan más szereplőkkel, de egészen jól működött az a projekt, hogy egy kis párt diktálni, zsarolni tudta koalíciós partnerét, egy nagy néppártot.

– De akkor nem létezett a Jobbik.

– Csak játsszunk el a gondolattal! Az, hogy most már létezik, és számottevő támogatottsággal is bírnak a radikálisok, kapóra is jöhet egy ilyen forgatókönyv kiagyalóinak. A Jobbik húzott ugyanis hasznot az elmúlt hónapok tüntetéseiből és a Fidesz gyengüléséből. Minél erősebb a szalonképtelennek, kirekesztőnek, antiszemitának, rasszistának és ezért koalícióképtelennek tartott Jobbik, annál könnyebb olyan kormányszövetséget összetákolni a másik oldalon, amelyben akár a Fidesz is ott lehet a maga túlsúlyával. A lényeg, hogy ne lehessen kormányt alakítani a poszt-SZDSZ nélkül a Jobbikkal szemben. Egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén számukra az a jó stratégia, ha a radikálisok erősödnek, mi pedig gyengülünk. Ez persze csak hipotézis, de logikai úton levezethető. Nincs arról szó, hogy ez a szcenárió bekövetkezik, hiszen a választók döntenek. De mindez kezd veszélyesen nyilvánvalóvá válni.

– Említette a Fidesz népszerűségvesztését. Nem épp jó megoldásnak tűnik ennek megállítására, hogy az „urizálás" kapcsán nyílt színi adok-kapok keveredett Lázár János és Pokorni Zoltán között. Ön is reagált Lázár szavaira. Meddig fajulhat ez a vita?

– Nyugat-Európában nem volt ötven év kommunizmus, így ott nem verték szét a polgári világot. Ott a szociális, vagyoni különbségek, a társadalmi ranglétra természetesnek számít, senki nem kérdőjelezi meg ezeknek a jogosságát. Huszonöt évvel vagyunk a rendszerváltozás után, vannak olyan emberek, akik tisztességes körülmények között vagyont tudtak felhalmozni. Én nem tartozom közéjük, de elfogadom ezt a helyzetet. Ha valaki vagyonos, miért kellene neki Wartburggal járnia, mint egykor egy ifjú MSZP-s politikusnak? Volt neki Mercedese is – a KISZ-vagyon lebontásából tellett rá –, csak a párttársai, akik Trabanttal jártak a stílszerűség kedvéért, rászóltak, nem veszi ki jól magát, hogy azzal a nagy autóval áll be az önkormányzat parkolójába. Aztán a következő héten már egy NDK-s csodával gurult be ugyanoda. Be kell látnunk: azt, hogy hol végződik az ilyesfajta képmutatás, és hol kezdődik az „urizálás", a közvélekedés határozza meg, s a mindenkori szereplők jól teszik, ha ezt figyelembe veszik. Miként azt is, hogy nem minden nyílt vita használ az ügyek előbbre vitelében, s különösen jó, ha körültekintően választjuk meg a hangnemet. Nem is beszélve az ellenfelekről: nem kell ott keresni őket, ahol nem muszáj – van belőlük enélkül is elég.

– Mit vár a 2015-ös évtől?

– Már az európai parlamenti és az önkormányzati választások kampányában is megfogalmaztam, hogy úgy látom, a következő négy esztendő sem lesz könnyebb, mint a mögöttünk hagyott, csak másként lesz nehéz. Egyfelől küzdelmes esztendőre számítok, amely tele lesz a parlamenti, de főleg a parlamenten kívüli ellenzék feszültségkeltésre irányuló akcióival. Másrészt pedig arra, hogy mind a kormány, mind pedig a frakció képes lesz ehhez a harcmodorhoz alkalmazkodva továbbra is a saját feladatára koncentrálni: az előző ciklusban lefektetett alapokon a biztatónak tűnő tendenciákat felerősítve minél több ember, család számára újra megnyitni a felemelkedés perspektíváját, mindezt úgy, hogy a polgárok értsék, hogy a döntések ezt szolgálják. Közben nem szabad elveszítenünk a távlati célunkat sem, hiszen minden kormányzati lépés csak eszköz ahhoz, hogy a magyar állam a szuverenitásának minél nagyobb részét visszanyerje. Minden energiánkat arra kell fordítanunk, hogy a nemzet életben maradjon, hogy a következő évtizedekben is együtt legyen a hitét, reményét, önazonosságát megőrizni képes magyar közösség.

http://magyarhirlap.hu/cikk/13167/Egy_uj_SZDSZben_gondolkodhatnak_az_amerikaiak

neoliberális, balliberális, álbaloldal, mszp, dk, együtt, pm, lmp, mlp, politikai elemzés, 2018-as választások, ellenzék, gyurcsány, szanyi, bajnai gordon, endowment for democracy, hillary clinton, soros györgy, atlantista, cionista, zsidó, Jobbik, évértékelés, Fidesz, Kövér László, Magyar Hírlap,