width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2008. jún. 25.

2008. június 25., szerda

A neoliberális kiszorítósdi

A neoliberális kiszorítósdi

Ha egy társadalomban az állami adóztatás olyan, hogy az állam kiszolgáltatott tagjai folyamatosan kénytelenek fölélni a saját tulajdonukat, mert az általuk elvégzett munka ellenértékének töredékét kapják. Ha ez a töredék összeg, ma MINIMÁLBÉRNEK nevezzük, éppenséggel már alacsonyabb értékű mint a LÉTMINIMUM összege, akkor egyértelműen arról beszélhetünk, hogy az elvégzett munkáért a munkáltató nem fizetett díjat, elvégre a klasszikus rabszolga is az önmaga által megtermelt érték legminimálisabb azon részét önmagára fordíthatta, ami a létfönntartásához szükséges volt.

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy minden olyan munkás, aki csak annyit kap, hogy újra tudja másnapra termelni a munkaerejét ( tehát a jövedelméből jóformán csak enni tud, hogy el tudjon menni másnap dolgozni ) az tulajdonképpen modernkori rabszolga. Hiába van a klasszikus rabszolgával ellentétben "önrendelkezése" egyébként saját magával kapcsolatban, ha csak arról rendelkezhet, hogy másnaptól elmegy egy másik ugyan olyan céghez éhbérért dolgozni. Tehát önrendelkezési joga van, de vűálasztási lehetősége nincs, tehát az önrendelkezési jog csak egy ELVI joga, gyakorlatilag semmilyen joga nincsen. Rabszolga.

Mondjuk a fejlett kapitalista társadalomban ilyen is van bőven, még a rabszolgafelszabadítást annyira fontosnak tartó USA-ban is...

Ezért lehet azt mondani, hogy a fejlett kapitalista társadalom - akár demokratikus alapokon nyugszik, akár nem - egy nagyon képmutató rendszer. Tehát nem is nagyon kell rá büszkének lennünk..

A mi korunkat azért nevezhetjük a PÉNZ és KAMAThitelezők DIKTATÚRÁJÁNAK, mert a valós hatalmat ők birtokolják azáltal, hogy a TERMELŐágazatra is RÁKÉNYSZERÍTETTÉK a PÉNZ használatát, ráadásul úgy, hogy az mindenképpen BANKokon keresztül történjen. Mindezek mellett a PÉNZ urai semmit nem állítanak elő, viszont annál inkább eldöntik , hogy a világ éppen mit állítson elő / akár úgy, hogy megszűrik, ki kapjon hitelt, és ki nem.../ ---- lásd akár a szabolcsi almásgazdákat: inkább fizettek nekik azért, hogy kivágják a fáikat, most pedig örülnénk, ha az orosz piacra ismét tudnánk szállítani -. Csak míg a pénz akár egy óra leforgása alatt is kijöhet a nyomdából, addig az almafának , hogy termőre váljon kell legalább 4-5 év.....

Állandóan jönnek a növekedéssel, a GDP-mutatókkal. Valóban áramlik rengeteg pénz, de nem az államhoz, nem a magyar cégekhez, és nem is a munkásokhoz. A multik a profitot kiviszik: a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbbet.Vámszabad területen dolgoznak, óriási adókedvezményt kapnak. Ha az lejár, megváltozik a vállalat neve, hogy megújíthassák. Így az állam óriási bevételtől esik el. Eredményesen verték szét a Magyarországon korábban bevált üvegvisszaváltó rendszert. Ma a megvásárolt termék jó része hulladék.

A neoliberálisok a nyomorból csinálnak "erényt", a neoliberalizmus azt jelenti, hogy kifejezetten rossz, ha politikai szempontok szerint szabályozzák a piacot. Pedig épp ellenkezőleg, minden empirikus adat a fordítottjáról tanúskodik: a szabályozott piacgazdaság jól működött azokban az országokban, amelyekben bevezették.

Persze így nem jutott extraprofit a nagytőkének, ezért igyekszenek lebontani a jóléti államok szociális endszereit.

A magyarországi jövedelemkülönbségek világviszonylatban is kirívóak. Magyarország az amerikai és a nyugat-európai kapitalizmus karikatúrája, azok összes rossz tulajdonságát egyesíti a jó tulajdonságok nélkül. Az a hátránya, hogy nincs előnye, így is lehetne mondani... :)

A Magyarországon megtermelt összes profit 92 százaléka a multinacionális vállalatok kezében halmozódik fel. Ez azt jelenti, hogy a magyar társadalomnak már alig van köze az itt megtermelt haszonhoz, vagy a hazánkban zajló gazdasági folyamatokhoz. Hogyha az ilyen mértékű túlhatalmukat, erőfölényüket senki sem korlátozza, az a többség számára valami eszelős történelmi mértékű lepusztultságot eredményez, miközben a birodalom kiszolgálói néhány morzsához jutnak. És igen, ezért pusztul le a vidék is, mert a nagytőke csak EGY kiválasztott helyre hajlandó koncentrálni országonként, a többi hely mind mellékes nekik. 2008-ban a népesedésünk ötven évvel ezelőtti, általános egészségi állapotunk a negyven évvel ezelőtti, a reálbérek meg 1978-as szintre esnek vissza. Ráadásul a perspektíváink is sokkal rosszabbak, mint húsz-harminc éve. Ez a rendszerváltás, pontosabban a birodalmat gátlástalanul kiszolgáló kollaboráns elit kudarca. - 1998-ban, amikor a polgári erők győztek, gazdaságilag, szociálisan, sőt erkölcsileg is előnyösebb helyzetben volt az ország, mint most...