width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2008. júl. 1.

2008. július 1., kedd

Képzelt hírek

Képzelt hírek

Az APEH revizorai helyszíni ellenőrzést tartottak az országgyűlési képviselők költségtérítése ügyében. Tudomásukra jutott, hogy folytatólagosan, több éve, számla nélkül veszik fel a nekik járó összeget. Névtelen bejelentők kifogásolták, hogy milyen alapon várják el az adózási fegyelmet az állampolgároktól, amikor nem ezt látják a parlamentben. Az összes érintett képviselő lemondott mentelmi jogáról, ellenük eljárás indult. Kötelezte továbbá az Alkotmánybíróság a törvényhozókat, hogy a továbbiakban csak olyan törvényeket szavazhatnak meg, amelyeket ők is be tudnak tartani.

Munkaügyi felügyelők ellepték a minisztériumok épületét, ugyanis olyan információkat kaptak, hogy a szabadságok kifizetésénél szabálytalanságok vannak. Több miniszter, államtitkár 6-8 millió forintot vett fel szabadságmegváltás címén. Emlékeztették az érintetteket, hogy a munka törvénykönyvéből jelenleg csak egy változat létezik, és az mindenkire egyformán vonatkozik.

Jelentősen csökkentették a folyamatosan veszteséget termelő állami cégvezetők munkabérét. Előzmény: az érintett cégek, az ombudsman felszólítására sem hozták nyilvánosságra a keresetek mértékét. Végül a bíróság jogerős ítéletében kötelezte az adófizetők pénzéből fizetett vezetők fizetésének nyilvánosságra hozatalát. Bizonyítást nyert, hogy a cégvezetők havi 3-6 milliós fizetést kaptak, emellett jellemző a 13. havi fizetés és a hasonló nagyságrendű éves prémium. Felülvizsgálatra kerültek a végkielégítések is, azok többségét alaptalannak ítélte a bíróság, és elrendelte a visszafizetését, amelyből számítások szerint 10 százalékkal tudják emelni a nyugdíjakat és a családi pótlékot.

Felülvizsgálták a nyugdíjak aránytalan eltéréseit. Sok kisnyugdíjas kifogásolta ugyanis, hogy azonos szolgálati idővel rendelkezők között esetenként gyakori a több százezres, sőt milliós nagyságrendű eltérés. Gyakran változott ugyanis a nyugdíjszámítás képlete, ezért gyakorlatilag csak a szerencsén vagy a szerencsétlenségen múlt, hogy kinek mennyit állapítottak meg. Volt olyan időszak is, amikor a számításnál csak az utolsó évet vették figyelembe, ezért aki tehette, megemeltette (vagy megemelte magának) a munkabérét, majd szép csendben nyugdíjba vonult. A jogtalanul szerzett nyugdíjakat vissza kell fizetni - illetve a továbbiakban nem kerül folyósításra -, ezzel minden jogosultnak biztosítani tudják a minimálbérnek megfelelő nyugdíjat.

A bíróság letöltendő börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélt több pártállambeli ügynököt, valamint ÁVH-s tisztet. Bizonyítást nyert ugyanis az emberölés és súlyos testi sértés vádja. Az unió üdvözölte a bírósági döntést, ugyanakkor aggályosnak nevezte, hogy a többi országgal ellentétben nagyon akadozik a felelősségre vonás.

Kovács Mátyás

Mezőkövesd