width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2008. szept. 10.

2008. szeptember 10., szerda

Alternatív csereeszközök

Alternatív csereeszközök

http://www.adata.hu/_Kozossegi_Adattar/dokument.nsf/aeb5e4c08ec7c2ce852566f200140bd7/d67bb46c70353ce7c1256c3600342bf5/$FILE/TELJES.ZIP

http://reakcio.wordpress.com/2008/09/10/helyi-penz/

http://reakcio.wordpress.com/2008/09/10/helyi-erdeku-penzkibocsajtas/

Lehet, hogy mégis megbukik a kormány, ebben az esetben legkorábban jövő tavasszal választások lesznek, nyer a fidesz-mpp-kdnp.

Én úgy látom, hogy az 1998-2002-es teljesítmény ma már kevés lesz, a bolsik olyan szinten tapsolták el az ország vagyonát. Radikális, egyenesen "eretnek" gazdasági lépésekre volna szükség, ellenkező esetben csak konzerválható a jelenlegi szint, de javulás nem várható. Mikre gondolok? Államadósság fizetésének megtagadása.

Helyi pénz kibocsájtása olyan dolgokra, aminek semmi köze sincs az exporthoz, de az ország fejlődését segíti (gátak, belvízvédelem, egyéb nagy állami építkezések, infrastruktúra fejlesztések, helyi közmunkák stb..). A multik megadóztatása, mivel ma nincs közteherviselés. Offshore adóelkerülő kiskapu jogtechikai bezárása. Ellenben a kisvállalkozókat, kényszervállalkozókat, őstermelőket, amilyen a magyar vállalkozók többsége, csak regisztrálják egy bizonyos határig, nem pedig agyonadóztatják, agyonszabályozzák (a gyakorlatilag élet ellenes, a nagytőkés lobbik hatására életbeléptetett, eleve a kisipar ellehetetlenítésére szánt EU-s szabályokat gondolom nem kell bemutatnom...) kifacsarják, mint ahogy a mostani neolib zsidó kormány teszi. Munkahelyteremtés segítése kizárólag a magyar szférában. A multinak van rá pénze. Amelyik meg nem jön támogatás nélkül, az ne is jöjjön. A belső piacot kell erősíteni, mert anélkül nincs erős gazdaság.

Ha építesz bármit ami tartós : pl. irodaház, autópálya, termelőüzem, híd, repülőtér, városrész, gát, szóval akármit, amihez alapanyag és munkás kéz kell, akkor az az alapanyaggyártókat termelésre ösztönzi, az inaktív (de dolgozni AKARÓ) munkaerőt pedig aktivizálja, máris van kereslet az árukra a belső piacon, és kereslet generálódik más hazai termékek iránt is, így fejlődés van, és van miből fenntartani a szociális rendszert.

A közeli jövőben (5-10 év) ki fog pukkadni az a lufi, amit - a kamatos kamatra épült -globális pénzügyi rendszernek nevezünk...

Ezért van ma reneszánsza - mint volt a gazdasági világválság után a 30-as években - a helyi pénzeknek. (Itt pénzen csak általános értékmérőt értek.) A hivatalos pénz mellett ma a világon két-háromezer helyi pénz funkcionál.

Ennek a témának én négy szintjét különböztetném meg:

Egyszerű cserekör, ahol tárgyak, dolgok cserélődnek a körben résztvevők többoldalú elszámolásával. (szolnoki példa) Különösebb adóügyi gondot nem okoz. A német Tauschringek azaz cserekörök kisvárosban vagy városrészekben működnek. Az igazán működők saját pénzt is bocsátanak ki : Rheingold, Urstromtaler.

Kaláka-kör, ahol már tevékenységek, szolgáltatások cseréje is történik. Itt -mint körvonalaztam Robinak- komoly adóügyi aggályok merülnek fel.

Az előzőhöz hasonló, de már saját kinyomtatott értékmérővel, "pénzzel" rendelkező kör. A már említett német és észak-amerikai példákban a saját, helyi "pénzzel" , amit esetleg gyermekfelügyeletért vagy egy használt fűnyíró "eladásáért" kaptál fizethetsz a kisboltban, az önkormányzatnál az adódat rendezheted, stb. Ez már komoly szervező munkát és a helyi önkormányzat, vmint az állami hatóságok, törvényalkotók részéről jóindulatú hozzáállást és közreműködést igényel.

A teljesen szabad, a hivatalos valutával egyenrangú helyi pénz, ami még sehol sem működik. A nemzetközi, globális pénzhatalom az utolsó lehelletéig fog küzdeni ez ellen. Lásd wörgl-i példa! http://reakcio.wordpress.com/2008/09/11/a-worgl-i-pelda/

Sajnos adóügyi problémák a jelenlegi, nagytőkének kedvező, kisipar ellenes gazdasági környezetben nagyon is felmerülhetnek. Szigorúan véve a szabályokat már az is adókötelezettséget vonna maga után, ha Mariska néni vigyáz Jancsi gyerekére, majd az apuka munka után cserébe felássa a néni kertjét. Természetes dolgok cseréje esetében nincs adóügyi probléma. Helyi pénz kibocsátása az MNB ezirányú monopóliuma miatt jelenleg elvileg kizárt, de az eddig "fabatkában" meg hasonlókban megmért - de általában egy-két év után kifulladt - cserekörök, kalákakörök nem kerültek az adóhatóságok látókörébe. A németeknél, és az angoloknál, valamint Kanadában is megtűrik a helyi pénz használatát.

A dolgozóknak juttatott különféle utalványok, természetbeni kifizetések, vagy az üdülési csekk is "meg van tűrve" - a bolond fletó "megegyezés" nevű új programja ezeket MEGSZÜNTETNÉ. Ez ÁRTANA a gazdaságnak. Szóval azért jobb, ha nem az lesz, amit ő akar...

Alternatív csereeszközök, moneymaking hazugság