width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: 2008. szept. 13.

2008. szeptember 13., szombat

Tőlünk elveszik és a multi Krőzusnak adják az adónkat

Tőlünk elveszik és a multi Krőzusnak adják az adónkat

Újraelosztás, de milyen? A középosztálytól, a gazdagok felé. Ezt írta Gilgames, és igaza is volt.

Sokszor hallottam már külföldön élő magyarok szájából elhangozni azt, hogy Magyarországon is lehet jó pénzt keresni, különben nem jönnének ide a külföldi befektetők. A félreértés elkerülése végett: a külföldi multi, aki dollármilliárdok felett rendelkezik, élből 5 éves adómentességet kap a magyar államtól, amit aztán az éppen aktuális kormány rendre meghosszabbit, csakhogy ne hagyja el az országot és ne szűnjenek meg a munkahelyek. Ráadásul újabban tízmilliérdos nagyságrendű, VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ támogatást is adnak nekik.

A multiknak a magyar GDP-hez való hozzájárulása ugyan óriási, de tény az is, hogy a magyar költségvetéshez általában csak a dolgozóik alkalmazása után fizetett közterhekkel járulnak hozzá, hiszen a legtöbb esetben az üzleti tevékenységükből származó nyereségük adómentességet élvez. Tessék ezután a GDP-növekedésről szóló hangzatos adatokat ennek megfelelően kezelni. A GDP-t ugyanis sem megenni, sem elosztani nem lehet, a GDP csak egy mérőszám.

A GDP ilyetén spekulatív felpumpálása nekünk ROSSZ.

A GDP ALAPJÁN ÁLLAPÍTJA MEG AZ EU, HOGY MENNYIT KELL BEFIZETNÜNK A KÖZÖS KASSZÁBA
.

EMIATT VAGYUNK MOST NETTÓ BEFIZETŐK.

A magyarországi kis- és középvállalkozások az itt emlegetett foglalkoztatotti létszám sokszorosának, mintegy 2.5 millió embernek biztosítanak munkát és megélhetést. Bár a legtöbb kis- és középvállalkozás egy-egy foglalkoztatottja után kevesebb közterhet fizet, mint a multik többsége, összességében a magyar vállalkozások sokkal nagyobb összeget fizetnek be a közös kasszába, mint a nagy nevű, sokak által az egekig magasztalt és messze-messze túlértékelt multinacionális vállalatok.

A magyar vállalkozó semmiféle adókedvezményt nem kap, nemhogy adómentességet.

Sőt, ráadásul 2002-höz képest a kis és középvállalkozók adóterhe jelentősen NŐTT is, és hát már eleve 2002 előtt is akkor is magas volt...

Nesze magyar! Ha ilyen kondíciókkal nem taposod földbe a multit, az csak azért van, mert pipogya vagy és arra vársz, hogy más kaparja ki neked a gesztenyét!

Eközben persze lehülyézik a hazai vállalkozókat az okostojás neolibók, amiért azok nem tudnak helytállni az aránytalan versenyben. Jó a boxolós hasonlat, a kis múltú, szerény anyagiakkal bíró magyar cégek helyzete olyan, mintha a ringbe küldenénk egy 10 éves gyereket nehézsúlyú bunyósok ellen - versenyezni. A végén meg csodálkozunk, hogy rendesen elverték a kölköt.

Valóban, a multik külföldi alkalmazottainak is megéri Magyarországra jönni dolgozni, mert így a még otthoni bértáblázat alapján kijáró fizetésnél is magasabb "expatriate package"-et kapnak, ami az ugyanolyan munkát végző magyar kollégájának kb. a 10-szerese. Hát ezt vágd zsebre!

Volt a Magor mozgalom, ez is befuccsolt, legalábbis mostanában nem találok Magor termékeket. Én vennék szívesen, de állandóan nem nézhetem, hogy magyar- nem magyar egy termék, mert ez képtelenség. A tejet én is a magyar termelőtől veszem a csarnokban, de ez édeskevés. Az 599*** csak arra garancia, hogy magyar cég forgalmazza az árut. Nézd csak meg a Boci csokin, az is 599, aztán mégis Csehországban készül.

Működő tőkére is szükség van. De nem mindegy milyen áron és milyen feltételekkel. ÍGY SEMMIKÉPPEN!

Fejétől bűzlik a hal. A multik adómentessége ill. kedvezménye is a kormányzati neoliberális gazdaságpolitika része, emiatt eleve esélytelen igy minden hazai próbálkozás. Jelenleg sajnos nem elég hatékony ez a "végy magyar terméket" filozófia.

Arról szól a neoliberalizmus, hogy hogyan lehet az országokból mindig több és több tőkét kivinni, mint behozni. Az adósrabszolgaság, a multik adómentessége mind-mind ennek az eszközei.

A másik nagy gond, hogy Magyarországon nincs egészséges nemzeti öntudat, nincs meg a magyar munkahelyek védelmével járó termékek előnyben részesítésének igénye az átlagpolgárban, de még a közpénzek osztását elbíráló döntnökökben sem. Sőt, egyre inkább szélesedik az a magát felvilágosult szellemiségnek tartó értelmiségi réteg, amely a "magyar érdek" fogalmát valami túlhaladott, mélységesen megvetendő múltfoszlánynak hiszi. Ráadásul a populációnak ezt a szuicid elveket harsogó részét igen nehéz meggyőzni bármiről is, mert érdemben semmihez nem ért, konkrét ismeretei nincsenek, csak sajtóinfók, pártszimpátiák alapján ítél, miközben egy erősen idelizált Európa-kép deformálja a gondolkodását.

Adott egy tender, pályázik egy magyar és egy külföldi cég. A magyar megajánlja az árut 21 milliárd forintért, a külföldi 20-ért. Mit mond erre a felvilágosult, versenypárti européer? Az állam természetesen a külföldi ajánlatot fogadja el, mert az az olcsóbb. És mit mond erre az a magyar, akinek esze is van? :-) Az állam a magyar ajánlatot fogadja el, mert az áru megtermeléséhez magyar munkaerőt alkalmaznak, amely után befizetnek 3 milliárd közterhet + egyéb adók, tehát összességében a magyar ajánlat jóval olcsóbb a külföldinél.

Erre az összefüggésre Nyugaton már régóta rájöttek, ezért protezsálják a helyben gyártott termékeket. Akinek meg semmiféle konkrét ismerete, személyes tapasztalata nincs a nyugati üzleti életről, az nem tud erről semmit, csak nyomja tovább a trendi rizsát a verseny mindenhatóságáról.

A munkahelyek szépen sorban vándorolnak kifelé a fejletlen országokba. Így ugyan a fogyasztó olcsóbban jut a termékhez, ugyanakkor a munkahelyét elveszti - csökken a vásárlóerő. Ez a folyamat hosszabb távon a fejlett országok állandó (és ráadásul állandóan növekvő) költségvetési hiányához vezet.

Az meg még a másik, hogy mennyire felháborodnak a szabadkereskedelem bármilyen korlátozásán, vagy megvámolásán. Az idióta EU-s szabályozás szerint nem is vámolhatunk meg semmit, ami EU-s országból jön. Korlátlanul dőlhet be az országba akár a mérgezett, rossz minőségű kaja is.

Vihetsz be akármilyen terméket az USA-ba? Nem, nem vihetsz be akármit, van elég sok termék, amit nagyon nem óhajtanak beengedni. Tehát ők felismerték, hogy a protekcionizmus bizonyos esetekben jó és szükséges, mivel a saját munkaerejük, és ezáltal vásárlóerejük sínylené meg azt, ha azért szűnnének meg üzemek, mert amit azok termelnének, azt a valamit külföldről olcsóbban be lehetne hozni. Megy a védővám kivetés rögtön, és máris van termelés, foglalkoztatás, vásárlóerő, és ezáltal belső piac.

Persze minden más országnak mindezt szigorúan meg akarja tiltani a neoliberális zsidó WTO. Aminek amúgy nem volt még nemzsidó elnöke soha, azért is zsidózom le.

Protekcionizmus :a hazai ipar védelmére szolgáló kormánypolitika. A külföldi versenyt magas védővámok emelésével v. a hazai vállalatoknak nyújtott támogatással igyekszik távol tartani. Gyakran alkalmazzák a kormány által támogatandónak ítélt "gyerekcipőben járó" iparágak védelmére.

És a legnagyobb baj a multinacionális kereskedelmi vállalatokkal van. Hatalmas kárt tesznek a hazai kiskereskedőkkel és termelőkkel. Az általuk kínált árakkal képtelenség felvenni a versenyt és miután kiöli az egyéb kereskedőket, ezáltal arra kényszerítve a hazai termelőket, hogy saját beszállítóik legyenek, a multi az alacsony áraikból származó bevételkiesést is a beszállítókkal fizetteti meg. És ezt megteheti, hiszen ha a beszállító nem enged az árból, mert már így is minimális profittal állít elő, akkor a multi keres másik beszállítót, akár külföldit. Ezzel a folyamattal lassan teljesen leépíti a magyar kisvállalkozásokat, legyenek azok akár termelők, akár kereskedők.

És szomorú a dologban, hogy mindezt az állam engedi, sőt kedvezményekkel támogatja, hogy ilyen multi cégek letelepedjenek hazánkban.

A legszomorúbb pedig talán az, hogy az emberek nagy része azt gondolja, hogy jó neki a lidli és barátai, és természetesen csak oda jár vásárolni, annak ellenére is, hogy a szomszédék fűszeresükön már húzzák is a redőnyt örökre, vagy hogy a tengerentúlról jött paprika mellesleg mérgezett, és a az olcsó élelmiszer tele műanyaggal, allergiát okozhat (esetleg rákkeltő), és a gyógyszer árából, ami emiatt kell, 5 mázsa paprikát lehetett volna venni hazai őstermelőtől.

És ne higgyük, hogy ez máshol így van! El kell menni tőlünk nyugatra, ahol persze a nagyobb városokban vannak hipermarketek,de nem minden településen, mint nálunk, ahogy nőnek ki egymás után a földből.

Különbséget kell tenni élelmiszer DISZKONT és élelmiszer ÜZLET között. Én elvből nem megyek egyik kaja DISZKONTba sem vásárolni.

Tehát: Spar(osztrák tulajdonban van), CBA(magyar tulajdonban van) O.K., no és persze az őstermelői piac is O.K. Ott érdemes vásárolni.

Roppant nagy erő rejlik viszont a társadalmi összefogásban.

Párhuzamos Reakció blog linkek most is vannak, íme :

http://reakcio.wordpress.com/2008/09/14/mit-lehetne-tenni/

http://reakcio.wordpress.com/2008/09/14/szelsojobboldal-az-a-neoliberalizmus-bezzeg-aztan-meg-ok-neveznek-minket-annak-tevesen/