width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: Válság lesz

2008. március 17., hétfő

Válság lesz

Válság lesz

Az 1929-eshez hasonló gazdasági válság fenyeget?

A Bear Stearns Co. egy hét alatt elvesztette piaci értékének 90 százalékát - derül ki a JPMorgannel való megállapodásban szereplő ár és a korábbi piaci árfolyam összehasonlításából. A brit lapok arról írnak, hogy a Wall Streeten egyre többen egy újabb 1929-es válságtól tartanak. Strauss Kahn, az IMF vezetője szerint a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitását fönn kell tartani.

A JPMorgan Chase & Co. mintegy 240 millió dollárt ad a Bear Stearns részvényeiért, ami 90 százalékkal alacsonyabb a cég múlt heti értékénél.

A Bear Stearns részvényesei 2 dollárt kapnak minden egyes részvényért, szemben a március 14-i 30 dolláros részvényárral. Az ügylet pénzügyi hátterét a Fed garantálja, a központi bank közben a piaci krízis elkerülése érdekében csökkentette a bankok számára nyújtott kölcsönök kamatösszegét.

A JP Morgan jelentéktelenül alacsony áron jut hozzá az USA legnagyobb jelzálogkötvény kibocsátójához, miután annak ügyfelei a cég kedvezőtlen anyagi helyzetének hírére két nap alatt 17 milliárd dollárt vontak ki. A csőd elkerülése érdekében a Bear Stearns vezérigazgatója, Alan Schwartz elfogadta az ajánlatot, mindössze 5 nappal azután, hogy a veszteségek kellő anyagi fedezetéről biztosította a befektetőket.

Az Independent tudósítása szerint a londoni Lombard elemzője, Michael Taylor szerint a mostani krízis egyre inkább hasonlít az 1930-as évek önmagát gerjesztő válságához, pedig eddig jellemzően az 1970-es évek gondjainak reprodukálását vélték felfedezni az elemzők a közelmúlt történéseiben. Korábban a francia Jacques Attali már az 1929-es válság megismétlődésétől tartott, de akkor jellemzően egyedül volt ezzel a véleménnyel.

Pénteken a New York-i tőzsde összkapitatalizációja 300 milliárd dollárral csökkent. Taylor szerint a Bear Stearns csődközeli helyzetbe kerülése nem jelenti a történet végét, ugyanis több bank és fedezeti alap összeomlására kell felkészülni.

Forrás: ecoline.hu, MTI, MNO

Csökken a recesszió esélye, komoly válság várható.

Egyre kevésbé valószínű, hogy a recessziós forgatókönyv szerint "megússzuk" a jelenlegi (jövőbeni) helyzetet. Többen abban reménykedtek, hogy az USA gazdasága "egyszerűen" recesszióba kerül. Valószínűbbnek tűnik, hogy válságnak néznek (nézünk - mert hát ne tagadjuk, ez a világgazdaság azért az amerikai /túl/fogyasztásra lett "belőve") elébe. Talán az egekbe szökő olajár és a dollár gyengülése miatt gondolják sokkan, hogy "pusztán" az olaj-válság megismétlődése zajlik. A Bear Stearns Co. összeomlása (hasonlóból szinte minden hónapra jut) éppen az amerikai kormány legfrissebb 200 milliárd dolláros injekciójának "nyugtató" hatását vágta taccsra.
Akik a két világháború közötti válsághoz hasonlítják a jelenlegit, nyilván éppen abból indulnak ki, hogy hiába tesz meg az USA kormánya (és a FED) mindent a piac megnyugtatására, sem a monetáris döntések, sem a közvetlen tőke-befecskendezés hatásai nem bizonyulnak hatékonynak. Egy-két napra reményt adnak, aztán folytatódik a "zuhanás" (A BUX ma - 2008. 03. 17. - 21.073 ponton zárt, amely 2006. 07. 19-e óta nem fordult elő. Nem mellékesen: napközben 20.803 pontig is lesűlyedt.) Elmondták már, hogy "indokolatlan" szinten van az olaj hordónkénti ára, de "azt" nem érdekli, nap, mint nap rekordot dönt. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta a legközelebbi, áprilisi határidőre (ma: 2008. 03. 17.) hordónként (159 liter) 111,80 dollárig drágult. Ez a legújabb csúcs a jegyzés 1983. márciusi kezdete óta. Közben a dollár iránti bizalom is rohamosan csökken: az euró (ma) 1,5904 dollárig drágult a londoni bankközi piacon, ez a legújabb csúcsa az 1999. januári bevezetése óta. Az euró tavaly 10,52 százalékkal, 2006-ban 11 százalékkal drágult a dollárhoz képest. Mindezek tetejébe ott lebeg - Demokles kardjaként - a rendszer feje fölött annak lehetősége, hogy az OPEC-országok euróért (is) fogják adni az olajat (magyarul: a vacak dollár "megy a levesbe").

Ezek után nem meglepő, ha (ma) válságtanácskozást tartottak, melyen részt vett az amerikai jegybank elnöke, a pénzügyminiszter, az értékpapír felügyelet vezetője és George Bush elnök. (Némi remény a világ szabad népeinek, hogy sem a Pentagon, sem a CIA nem jutott föszerephez a tanácskozáson.) Ezek szerint - egyelőre - nem valamely nép eltiprásával próbálják megoldani a válságot.

Összegezve: a jelek egy irányba mutatnak és egymással rivalizálva súlyosbodnak.

A Gonosz térnyerése megtorpant.

"Ne rettenjetek meg a gonoszság fiainak fenyegetéseitől!" -Mindszenty

Spekulatív jövedelmek, a hitelből fenntartott ország, a fedezetlenül kibocsájtott dollár. Az USA a töredékét tudná csak kifizetni adósságainak, de azáltal, hogy a dollárt használják világszerte, mégis hitelképes. Amíg az OPEC országok át nem térnek mondjuk a használatos valutájukról, a dollárról az euróra vagy a rubelre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Reakció blog Reakciós blog ld50 blog emo blog antiszemita náci blog náciblog blogring nyilas blog nyilasblogja nyilas blogja konzervatív web keresztény freeblog főoldal nyilasblog jobboldali blog fasiszta blog cenzúrázott blog aszemita blog szókimondó blog radikális blog ufo blog extrém blog terrorista blogger neonáci blog neonáciblog újfasiszta blog sieg heil blog szélsőséges blog szélsőjobbos blog szélsőjobboldali blog szélsőjobboldali blogger acab alleycat blog zsidó blog antiliberális blog rendszerellenes blog neoliberális, neoliberalizmus, neoliberálisok, mainstream, ortodox, gazdaságpolitika, unortodox, orthodox, unorthodox, Matolcsy, Matolcsyzmus, kurucok, labancok, nemzetközi, nemzeti, gazdaság, pénzügyek, nemzeti érdek, bankok, balliberális, jobboldali, nemzeti radikális, imf, valutaalap, nemzeti bank, jegybank, adósságválság, nyomor, szegénység, bűnözés, hitel, hitelek, bankárok, occupy, 99%, szabad piac, piacbolsevizmus, piacbolsevik, nácizás, kommunistázás, álintellektuális, zsidó zsidók zsidókat zsidóknak náci nácik nácikat náciknak blog blogok blogokat blogoknak hungarista hungaristák hungaristákat hungaristáknak nyilas nyilasok nyilasokat nyilasoknak közgazdaság alternatív közgazdaságtan neoliberális neokonzervatív neoliberalizmus neokonzervativizmus neolib neokon antiszemita antiszemitizmus kommunista ökoszociális harmadikutas fasiszta fasizmus falangista falangizmus nemzeti szocialista nemzeti szocializmus erőforrások gazdaság gazdaságpolitika gazdaságpolitikai nemzeti érdek nemzeti érdekek Reakció Scall Fast SF blog nyilas Szálasi Ferenc nemzeti radikális érzelmű jobboldali politika hírek viccek vicc Reakció Reakciós ld50 industrial goth emo antiszemita náci blog blogring nyilas nem polkorrekt jobbikos jobbik konzervatív keresztény freeblog jobboldali fasiszta cenzúrázott buli fotók árpádsávos zászló rendszerellenes aszemita árpádsáv nemzeti radikális terrorista zsidó blogger neonáci sieg heil szélsőjobboldali szélsőközép acab alleycat magyar holokauszttagadás holokauszt tagadás káosz rend anarchia gonosz jó béke háború erőszak hírek történelem manipuláció hazugság politika pártok hírek fiúk