width Reakció Scall Fast SF Jobbik Jobbikos jobboldali nemzeti radikális érzelmű politika hírek viccek én: Néprádió

2007. november 19., hétfő

Néprádió

Néprádió


"Hitler ingyen osztogatta a rádiókat" keresett erre valaki.

Az amire te gondolsz, az a Volksempfänger, azaz a néprádió volt, a Promi ötlete volt az akció, azaz hát Dr. Goebbelsé. :-)

Ezeket Otto Griessing villamosmérnök fejlesztette ki személyesen Dr. Joseph Goebbels kérésére.

A célja az volt hogy a rádiózás elterjedjen széles körben. Goebbels felismerte az új médiumban rejlő propagandalehetőséget, az élő hang erejét, és ezért tartotta igen fontosnak hogy minden német család rendelkezzen rádióvevőkészülékkel.

Az eredeti "Volksempfänger VE-301" modell 1933 augusztus 18-án került bemutatásra a Nemzetközi Rádió-elektronikai kiállításon Berlinben. A tervezett ára 76 birodalmi márka volt, míg a tervbe vett olcsóbbik modell -a DKE 38- ára 35 márka volt akkoriban. Tehát azért nem ingyen volt :-D

A néprádió tervezőinek volt annyi magukhoz való eszük hogy az ellenséges országok adásait (Anglia) nem lehetett fogni vele :-) Nyilván.

http://www.oldradioworld.de/volks.htm - néprádiós infók

http://www.vcomp.co.uk/schematics/volksempfanger/volksempfanger.htm - néprádiós infók

http://www.rundfunkmuseum.fuerth.de/english/index.htm -német rádiómúzeum

http://www.tsv-vorrath.com/html/volksempfanger.html - német gyűjtő honlapja

1933-ban Goebbels náci propagandaminiszter a 10. IFA-n hirdette meg a "rádiót minden német háztartásba!" programot, hogy "a Führer szavai a német terület minden eldugott sarkába eljussanak". A német ipar az olcsó néprádió tömegtermelésébe fogott. A rádiózás szerepét jól mérték fel a harmincas évek Németországában, s annak szerepe méginkább megnőtt a háborús esztendőkben, hiszen a katonai célokon túl, a lakosság tájékoztatására is használták. Szinte valamennyi rádiógyártó cég képviselte magát az országban, de a Siemens csak 1941-től készítette VIKERT - márkajelzésű készülékeit.

A hazai lakosság körében az 1939-40-es „Néprádió-akció” révén terjedhetett el a rádiókészülék. Az ötlet Hóman Bálint nevéhez fűződik, aki úgy vélte, a magyar lakosság megérdemelne egy olcsó, szolid küllemű, „lámpás” rádiókészüléket. A „Hóman-féle Néprádió” gyártására négy budapesti rádiógyárral (Orion, Philips, Telefunken és Standard) kötött megállapodást a kereskedelemügyi minisztérium. 45 ezer darabot készítettek el, bár - előzetes felmérés szerint - 120 ezret is szükségszerűen tudtak volna használni.

Az első Néprádió Kossuth-címerrel ellátott, középhullám hallgatására alkalmas bakelitkészülék volt. A kereskedelmi ára 48 pengőt tett ki, viszont 24 havi részletfizetéssel már 2-3 pengőért hozzá lehetett jutni. A Néprádió iránt meglehetősen nagy kereslet mutatkozott: 1939 októberére 130 ezerre nőtt az igénylők száma, jóllehet a kormány mindössze 20 ezer készülék gyártására kötött szerződést a gyárakkal. Ezért szükség volt a második Néprádió-akció megindítására: 1940 februárjában 25 ezer készülék gyártásáról döntöttek. A népvevő azonban a gyárak szempontjából nem számított igazán jó üzletnek, ami azzal járt, hogy további akciókra ekkor nem került már sor. A legyártott 45 ezer készülék egyáltalán nem elégítette ki keresletet, a falvakba szinte semmi sem jutott belőle. Így a II. világháborúig a magyar lakosság többsége detektoros rádiót használt.

A sugárzott rádióműsorok az ellenséges berepülések idején gyakran megszakadtak Budapesten, s később - 1944 november- decemberében - a magyar nagyadókat is felrobbantották, így legközelebb csak 1945. május 1. volt újra hallható a rádió adása Budapesten, utcai hangszórókon keresztül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Reakció blog Reakciós blog ld50 blog emo blog antiszemita náci blog náciblog blogring nyilas blog nyilasblogja nyilas blogja konzervatív web keresztény freeblog főoldal nyilasblog jobboldali blog fasiszta blog cenzúrázott blog aszemita blog szókimondó blog radikális blog ufo blog extrém blog terrorista blogger neonáci blog neonáciblog újfasiszta blog sieg heil blog szélsőséges blog szélsőjobbos blog szélsőjobboldali blog szélsőjobboldali blogger acab alleycat blog zsidó blog antiliberális blog rendszerellenes blog neoliberális, neoliberalizmus, neoliberálisok, mainstream, ortodox, gazdaságpolitika, unortodox, orthodox, unorthodox, Matolcsy, Matolcsyzmus, kurucok, labancok, nemzetközi, nemzeti, gazdaság, pénzügyek, nemzeti érdek, bankok, balliberális, jobboldali, nemzeti radikális, imf, valutaalap, nemzeti bank, jegybank, adósságválság, nyomor, szegénység, bűnözés, hitel, hitelek, bankárok, occupy, 99%, szabad piac, piacbolsevizmus, piacbolsevik, nácizás, kommunistázás, álintellektuális, zsidó zsidók zsidókat zsidóknak náci nácik nácikat náciknak blog blogok blogokat blogoknak hungarista hungaristák hungaristákat hungaristáknak nyilas nyilasok nyilasokat nyilasoknak közgazdaság alternatív közgazdaságtan neoliberális neokonzervatív neoliberalizmus neokonzervativizmus neolib neokon antiszemita antiszemitizmus kommunista ökoszociális harmadikutas fasiszta fasizmus falangista falangizmus nemzeti szocialista nemzeti szocializmus erőforrások gazdaság gazdaságpolitika gazdaságpolitikai nemzeti érdek nemzeti érdekek Reakció Scall Fast SF blog nyilas Szálasi Ferenc nemzeti radikális érzelmű jobboldali politika hírek viccek vicc Reakció Reakciós ld50 industrial goth emo antiszemita náci blog blogring nyilas nem polkorrekt jobbikos jobbik konzervatív keresztény freeblog jobboldali fasiszta cenzúrázott buli fotók árpádsávos zászló rendszerellenes aszemita árpádsáv nemzeti radikális terrorista zsidó blogger neonáci sieg heil szélsőjobboldali szélsőközép acab alleycat magyar holokauszttagadás holokauszt tagadás káosz rend anarchia gonosz jó béke háború erőszak hírek történelem manipuláció hazugság politika pártok hírek fiúk